Чуваме най-различни и често противоречиви твърдения за това кое е вредно и кое полезно, а новите проучвания опровергават част от известните до момента. Много полезни за нашето здраве храни днес носят незаслужено лоша слава. Вижте кои са те:

Глутен и пшеница

В последните години глутенът и пшеницата са сред най-демонизираните продукти. Но десетилетия наред научните изследвания показват, че храните с високо съдържание на глутен -  пълнозърнеста пшеница, ръж и ечемик - са жизнено важни за доброто здраве. Те намаляват рисковете от диабет, сърдечни заболявания, наднормено тегло и рак.

Яйца

Дълго време се твърдеше, че яйцата повишават нивото на лошия холестерол в кръвта и увеличават риска от сърдечни заболявания. Няма обаче изследвания, които да са установили зависимост между консумацията на яйца и риска от сърдечни заболявания.

Основният фактор за покачване на лошия холестерол са наситените мазнини.

яйца
Thinkstock/Getty Images

Картофи

Картофите са набеждавани за високата кръвна захар, инсулиновата резистентност, наднорменото тегло и диабет тип. Но изследване на учени от Харвардския университет направи връзка между консумацията на картофи и наднорменото тегло, като обяви, че причината е покачването на глюкозата в кръвта.

Най-големите митове за здравословното хранене, в които все още вярваме

Соя

Соята влезе в списъка на "опасните храни", след като няколко изследвания откриха повишен брой случаи на рак на гърдата при лабораторни плъхове, хранени с концентриран соев продукт. Но проучванията, проследяващи консумацията на соя при хората, не са открили подобна връзка.

Пържени храни

Вярно е, че пържената храна е по-калорична, но това не значи, че тя е толкова вредна. Ако се пържи в естествено растително масло и се яде умерено, те е не по-малко здравословна. Мастноразтворимите витамини А, D, E и К, както и полезните за сърцето и предпазващи от рак каротиноиди - бета-каротин (в морковите), ликопен (в доматите), лутеин и зеаксантин (в тъмнозелените листни зеленчуци като спанак и лапад) имат нужда от мазнини, за да бъдат абсорбирани.

пържена храна
Thinkstock/Getty Images

Алкохол

Научните изследвания показват, че умерената консумация на алкохол намалява риска от сърдечни заболявания. А виното има допълнителни предимства заради голямото количество антиоксиданти.