Учени откриха грешка в препоръките за здравословно хранене
Учени откриха грешка в препоръките за здравословно хранене / ThinkStock/Getty Images

Чешки учени твърдят, че сегашните препоръки за здравословно хранене са грешни, защото рискови за сърцето са не млечните продукти и месото, а картофите и зърнените храни в големи количества, съобщи в. "Дейли мейл".

Днес е полезно, утре - вредно: 9 мита за здравословното хранене

Изследването на екип от Масариковия университет проследява начина на хранене и сърдечносъдовите заболявания в 42 европейски държави 16 години. Резултатите показват, че проблемни за сърцето са въглехидратите, а не мазнините и протеините.

Учените установиха, че в районите, където по традиция се консумират много въглехидрати, сърдечносъдовите заболявания са повече. Най-типична за високия риск от сърдечни болести е диетата от въглехидрати, картофи и зърнени храни.

Какво се случва с тялото ни след 100 дни на картофена диета (СНИМКИ)

Според резултатите картофите увеличават и опасността от високо кръвно налягане. В държавите, където сърдечносъдовите болести са по-малко, хората наблягат на мазни храни и протеини.

Резултатите показват, че високомаслените млечни продукти като сиренето предотвратяват сърдечните болести. Цитрусовите плодове, виното, ядките, маслините и зеленчуците - традиционни компоненти на средиземноморската диета, също предпазват сърцето.

Седем уж истини за здравето ни

Учените, ръководени от д-р Павел Грасгрубер, призовават да бъдат издадени нови здравни препоръки на базата на тяхното изследване.

Като рискова учените определят консумацията на картофи три пъти седмично, пише БТА.

За здравословното хранене:

Ръженият хляб ни помага да не преяждаме

Четири неща, които да избягвате на празен стомах