Умерената консумация на шоколад е свързана с понижен риск от болести на сърцето
Умерената консумация на шоколад е свързана с понижен риск от болести на сърцето / ThinkStock/Getty Images
На много от вас вероятно ви е дошло до гуша от постоянното подканяне да се откажете от всевъзможни изкушения - мазно, сладко, солено, алкохол.

Идеалната "противоотрова" срещу манията да се загърби всичко нездравословно, е да не се отказваме от любимите си хранителни "прегрешения", пише в. "Дейли стар", позовавайки се на редица международни проучвания.

Четири храни за силно либидо и няколко за добро настроение

Вижте седем хранителни продукта, от които съвсем не е нужно да се отказвате напълно, за да сте здрави:

Сол

Учените анализирали няколко проби сол, в които открили полиетилен, полипропилен, полиетилен терефталат
Официалната препоръка е да не се надвишава количеството от 6 гграма сол дневно ThinkStock/Getty Images

Прекомерната консумация на сол се свързва с риск от повишено кръвно налягане. Официалната препоръка е да не се надвишава количеството от 6 г дневно - около една чаена лъжичка.

Вредна ли е наистина солта? (ВИДЕО)

Недостигът на сол обаче може да навреди на сърцето. Специалисти от университета "Макмастър", Канада, установили, че ограниченият прием на сол е свързан с повече случаи на инфаркт и инсулт в сравнение със средния препоръчителен прием.

Солта е важна за телесните функции и прекомерното ѝ ограничаване може да доведе до повишено складиране на мазнини и дори до понижено либидо.

Решението на проблема със солта е да не изпадате в истерия всеки път, когато посегнете към любимо солено изкушение.

Алкохол

коктейл жена алкохол
Различни изследвания разкриват ползи от умерената консумация на алкохол ThinkStock/Getty Images

Милиони хора през януари решават да се въздържат от алкохол в името на доброто си здраве.

Различни изследвания обаче разкриват ползи от умерената консумация на алкохол - повишена продължителност на живота и добро здраве на сърцето, и дори понижен риск от еректилна дисфункция според проучване, публикувано в сп. "Journal of Sexual Medicine".

Учени откриха грешка в препоръките за здравословно хранене

Британски организации, сред които Кралският лекарски колеж, препоръчват за добро здраве хората да се придържат към два до три дни без алкохол седмично.

Кафе

кафе
Кофеинът стимулира мозъка, понижава риска от чернодробен рак, болест на Паркинсон и диабет, и допринася да се увеличи броят на изгорените калории, ако се приема преди тренировка ThinkStock/Getty Images

Ако по нечие внушение сте решили, че кафето е по-скоро вредно за здравето, трябва да знаете следното: кофеинът стимулира мозъка, понижава риска от чернодробен рак, болест на Паркинсон и диабет, и допринася да се увеличи броят на изгорените калории, ако се приема преди тренировка.

Преброиха ползите и вредите от кафето 

Решението - не превишавайте дозата от 400 мг кофеин дневно - еквивалент на шест чаши инстантно кафе.

Въглехидрати

картофи
Според редица експерти съдържащи нишесте продукти като картофи и хляб трябва да съставляват една трета от храната Thinkstock/Getty Images

Популярни диети като Аткинс изключват приема на въглехидрати. Въглехидратите обаче са важен източник на енергия. Според редица експерти съдържащи нишесте продукти като картофи и хляб трябва да съставляват една трета от храната.

Какво се случва с тялото ни след 100 дни на картофена диета (СНИМКИ)

Израелско проучване показва, че вечерният прием на въглехидрати е свързан с понижен риск от сърдечносъдови болести и диабет.

Решението - не се отказвайте от въглехидратите, но наблягайте на пълнозърнестите версии, които освобождават енергия по-бавно.

Захар

Учени обясниха защо не можем да устоим на изкушението през по-късните часове на деня
Консумацията на някои продукти, съдържащи захар, например шоколад, е свързана с понижен риск от болести на сърцето ThinkStock/Getty Images

Експертите са на мнение, че добавените захари, например трапезна захар и мед, не трябва да надвишават пет процента от набавяната чрез храна енергия. Ограничаването на захарта намалява опасността от развитието на диабет и затлъстяване. Няма доказателства обаче, че отказването напълно от нея е необходимо.

Полезните свойства на шоколада

В действителност консумацията на някои продукти, съдържащи захар, например шоколад, е свързана с понижен риск от болести на сърцето.

Решението - не превишавайте препоръчителното дневно количество от 30 г или седем чаени лъжички добавена захар.

Мазнини

авокадо
Мазнините трябва да присъстват в храненето, като е препоръчително те да се набавят от полезни продукти като авокадо и тлъсти риби Thinkstock/Getty Images

Години наред хората слушат и четат, че за добро здраве трябва да избягват мазните храни.

Ново, предизвикало спорове проучване, обаче показва, че наситените мазнини в крайна сметка не са толкова опасни. Според авторите му от Норвегия изобилстващото от мазнини хранене допринася за повишаване на нивата на "добрия" холестерол.

Диетите без мазнини са опасни за здравето

Здравните експерти са съгласни, че мазнините трябва да присъстват в храненето, като е препоръчително те да се набавят от полезни продукти като авокадо и тлъсти риби.

Увеличават се и доказателствата, че млечните продукти като сирене не са толкова вредни за сърцето, колкото се е смятало преди. Освен това ползата им за здравето на костите е всеизвестна.

Глутен

обреден хляб
Няма причина да вярвате, че избягването на храните с глутен е полезно за здравето, освен ако не страдате от хранителна алергия, свързана с глутенова непоносимост ThinkStock/Getty Images

Безглутеновата мания може и да е обзела доста загрижени за здравето си хора, но ако човек не страда от непоносимост към протеина, няма основание да го изключва от менюто си. 

Безглутеновите храни не са по-здравословна алтернатива, вижте защо

Ако не страдате от хранителна алергия, свързана с глутенова непоносимост, няма причина да вярвате, че избягването на храните с глутен е полезно за здравето, освен а, твърди австралийската специалистка Сюзън Махади. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА