Истини и митове за здравословното хранене
Истини и митове за здравословното хранене / www.sxc.hu

Прието е в днешно време да се храним здравословно. Едва ли не всеки вече се стреми да избира именно тези продукти, които са пренаситени с витамини, тези, които се усвояват най-добре и не се „лепят" по талията и ханша във вид на мазнини. За полезната храна се пише повече, отколкото е нужно. В същото време съществуват редица неправилни представи за здравословното хранене.

С помощта на Lekar.bg ще се опитаме да развенчаем основните заблуди на тази тема:

За да бъде полезна салатата, тя не трябва да съдържа други подправки, освен зехтин

Разбира се, екологично чистите салати от зеленчуци, отгледани на чиста почва, допълват отлично балансираната диета. Обаче дори и незначителните добавки могат по удивителен начин да „развалят" полезната салата. Много често в кафенетата и ресторантите предлагат салати, в които има добавени нитрати, ингредиенти с химични съединения. Освен това добавят оцветители и консерванти. Ако салатата е с бекон, във всички случаи в нея има наситени мазнини и сол. Ако тя е с орехи или други ядки, може да има добавена прекалено много сол, захар, наситени мазнини. Затова трябва да си поръчвате салати със сурови ядки, а не с такива, подложени на някаква обработка. Ако обичате месо, нека в салатата то да бъде в малки количества. За предпочитане е да е пуешко или пилешко, а не шунка и салам. За добър вкус към салатите често добавят майонеза или сосове от майонеза. Това също е доста вредно и гарантира излишни сантиметри по талията. В салатата трябва да има добавен само зехтин, никаква друга подправка. Вслушайте се в тези съвети и тогава действително салатата ще бъде полезна за вас.

Червеното месо съдържа много важни елементи или Избягвайте червеното месо

Кое е правилното и здравословното? От една страна, говеждото месо действително съдържа наситени мазнини, но вие няма да загубите, ако похапнете хубав стек, особено телешки. Червеното месо е отличен източник на желязо. А то е важен компонент, защото насища кръвта с кислород. Освен това говеждото месо съдържа цинк - най-необходимият за метаболизма минерал. Не забравяйте и това, че говеждото месо е богато на белтъчини. Така че не се страхувайте да си похапвате говеждо. Само опитайте да избирате не толкова мазните парченца и се наслаждавайте на този наистина полезен продукт.

Помислете, преди да вземете окончателно решение да се превърнете във вегетарианци или Много е хубаво, дори задължително човек да стане вегетарианец

Кое е правилното и здравословното? Най-важно е всеки да познава своя организъм и своите нужди. Затова не могат и не трябва да съществуват общи правила в областта на храненето. Така че добре помислете, преди окончателно да станете вегетарианци. Само в животинските продукти се съдържат някои от най-важните за организма и здравето витамини. Такива като D, В12, желязо, калций и цинк. В днешно време многото заместители на „животинска" храна са много калорични. И те съдържат много по-малко полезни вещества, отколкото се съдържат в натуралното месо. Хранителният план на един строг вегетарианец трябва да бъде добре измислен и разработен по такъв начин, че организмът да получава всички необходими хранителни вещества и витамини, т.е. всичко това, което е необходимо на здравия организъм. Храната на вегетарианеца трябва да съдържа малко мазнини.