Не съхранявайте картофите в хладилник
Не съхранявайте картофите в хладилник / ThinkStock/Getty Images

Когато става въпрос за съхраняване на храна, хората често не са единодушни кое е най-подходящото място. Картофите са основен хранителен продукт за всяко домакинство. Неправилното им съхраняване обаче крие опасности, предупреждават британски експерти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Много хора смятат, че хладилникът е най-подходящото място за запазване на свежестта на храните. От британската Агенция по хранителни стандарти обаче препоръчват картофите да не се съхраняват в хладилник. В сайта на агенцията дори се изтъква, че съдържащите скорбяла зеленчуци са най-неподходящите продукти за съхранение в хладилник.

Задължително белете кората на плодовете и зеленчуците

Когато въпросните зеленчуци се съхраняват в хладилник, скорбялата в тях се преобразува в захари. При печене или пържене захарите се свързват с аминокиселината аспарагин, в резултат на което се образува вредният химикал акриламид.

Акриламидът е химикал, използван в индустриалното производство на хартия, пластмаса и оцветители за храни.

Пет популярни мита за здравословните храни

Според сайта cancer.gov изследвания с животински модели са показали, че излагането на действието на акриламид представлява рисков фактор за няколко вида рак.

Акриламид в повишени нива се съдържа в картофения чипс и пържените картофи. Следи от опасното вещество се откриват в хранителните опаковки.

Защо на някои езици картофът се нарича патат?

Препоръката на експертите е картофите да се съхраняват на хладно и сухо място - например на дъното на шкаф, вместо в хладилник.

Източник: БТА