През 2018 година инициативата " за разкриване на сексуални посегателства се разпростря по целия свят
През 2018 година инициативата " за разкриване на сексуални посегателства се разпростря по целия свят / ThinkStock/Getty Images
След разкритията на в. "Ню Йорк таймс" и на сп. "Ню Йоркър" за сексуалните посегателства, извършени от влиятелния холивудски продуцент Харви Уайнстийн, отминаващата 2018 година логично стана годината на повсеместния "ефект Уайнстийн".

Успехите, скандалите и сбогуванията: 2018 г. в шоубизнеса (СНИМКИ)
 
В навечерието ѝ Алиса Милано даде нов импулс на създаденото още през 2006 година от цветнокожата правозащитничка Тарана Бърк движение "Аз също" за разкриване на сексуални посегателства и за подпомагане на жертвите.

„Грозната истина за Холивуд“: Звезди призоваха за промяна
 
През 2018 година инициативата се разпростря по целия свят, като в някои страни движението запази оригиналното си име, а в други името му беше променено. В Бразилия например то се нарича "Не, означава не", в Италия - "Онзи път когато", а във Франция и франкофонския свят - "Издай твоята свиня".

През 2018 година инициативата " за разкриване на сексуални посегателства се разпростря по целия свят
Постепенно „Времето изтече“ прерасна в борба срещу сексуалния тормоз не само в шоубизнеса, но и навсякъде другаде ThinkStock/Getty Images

На 1 януари 2018 година настъпи нова фаза на "Аз също"- създаването на движението "Времето изтече", съобщено в отворено писмо в "Ню Йорк таймс", подписано от над 300 влиятелни жени от шоубизнеса. Според инициаторите на движението изкореняването на сексуалния тормоз на работното място ще бъде възможно, ако първо се разреши проблемът с неравенството, защото в дисбаланса на власт се корени всяко поведение на тормоз.

Времето изтече: Звезди в защита на жените от сексуални посегателства
 
Постепенно "Времето изтече" прерасна в борба срещу сексуалния тормоз не само в шоубизнеса, но и навсякъде другаде. Инициативата се трансформира и в борба за равни възможности за мъжете и жените, за повече власт за жените, за по-голямо интегриране на различните. Идеята веднага беше заимствана и във Франция, където над 100 знаменитости застанаха зад инициативата "Сега действаме".

През 2018 година инициативата " за разкриване на сексуални посегателства се разпростря по целия свят
Постепенно „Времето изтече“ прерасна в борба срещу сексуалния тормоз не само в шоубизнеса, но и навсякъде другаде ThinkStock/Getty Images

През годината медиите бяха залети от разкрития на знаменитости за сексуални посегателства, които те са преживели или видели. Такива разкрития направиха Мерил Стрийп, Кейт Бланшет, Лупита Нионго, Салма Хайек и др.

Салма Хайек: В продължение на години Уайнстийн беше моето чудовище
 
Някои звезди избраха да говорят за това на престижни церемонии. Азия Ардженто, Розана Аркет и Лейди Гага го направиха на кинофестивала в Кан, на връчването на наградите на Гилдията на американските актьори и на връчването на отличията на списание Elle ("Ел") на най-влиятелните жени в Холивуд.

Лейди Гага на церемонията по връчване на наградите на списание Elle на най-влиятелните жени в Холивуд
Лейди Гага на церемонията по връчване на наградите на списание Elle на най-влиятелните жени в Холивуд Gulliver/Getty Images

Идеите "Аз също" и "Времето изтече" заразиха всички водещи прояви в света на шоубизнеса - в знак на съпричастност на наградите Златен глобус звездите носеха черни тоалети, на Грами - бели рози, на Сезар - бели ленти, на БАФТА - емблемите на "Времето изтече". От церемонията на Гилдията на американските актьори отсъстваха набедени в сексуални посегателства звезди.

Черни рокли „наводниха“ червения килим на Златен глобус 2018 (СНИМКИ)
 
На Берлиналето се проведе дискусия за сексуалния тормоз в киното, телевизията и театъра. Кинофестивалът в Кан беше разтърсен от безпрецедентен протест на червения килим на 82 актриси, продуцентки и режисьорки, оглавен от председателката на фестивалното жури Кейт Бланшет.

Кейт Бланшет
Кейт Бланшет БГНЕС

Участничките в протеста поискаха равнопоставеност и край на сексуалния тормоз в киното. Числото 82 на участничките в протеста не беше случайно, защото едва 82 филма, режисирани от жени, са били включени в надпреварата за наградата "Златната палма" на феста в неговата 71-годишна история.

Идва ли краят на холивудските прослушвания в хотелски стаи?
 
Венецианската Мостра стана обект на критики от "Аз също" заради "токсичната мъжественост" на конкурсната програма, в която имаше само един филм, режисиран от жена, и заради участието на продукции на обвинявани в сексуални посегателства режисьори.
 
На венецианското архитектурно Биенале водещите архитектки Одил Дек, Джейн Ганг, Алисън Брукс, Фаршид Мусави, Бенедета Талябуе и носителката на наградата Прицкер Марта Торн организираха протестен флашмоб с призив за повече женско присъствие в архитектурата.
 
Кулминацията в света на шоубизнеса - церемонията по връчването на наградите Оскар беше изцяло в плен на двете движения и всички изказвания там бяха посветени на каузите им.

Сексуалният тормоз беше акцент на „Оскар“-ите
 
Логично в годината на "Аз също" и "Времето изтече" за лауреати на Нобеловата награда за мир бяха избрани двама души, които се борят срещу сексуалното насилие, използвано като оръжие във военните конфликти, а именно гинекологът от Демократична република Конго Дени Муквеге, лекувал десетки хиляди жертви на изнасилвания, и язидката Надя Мурад, превърната в сексуална робиня от "Ислямска държава".

Язидката Надя Мурад, превърната в сексуална робиня от Ислямска държава, и гинекологът от Демократична република Конго Дени Муквеге, лекувал десетки хиляди жертви на изнасилвания
Язидката Надя Мурад, превърната в сексуална робиня от „Ислямска държава“, и гинекологът от Демократична република Конго Дени Муквеге, лекувал десетки хиляди жертви на изнасилвания БГНЕС

През 2018 г. имаше паметни речи и интервюта на активистки на "Аз също" и "Времето изтече". На наградите Златен глобус Опра Уинфри произнесе вдъхновяващо слово за жените, които са били достатъчно силни, за да надигнат глас срещу насилието от страна на мъжете.

Белязани от секс скандали сериали не получиха номинации за Златен глобус
 
На церемонията на Гилдията на американските актьори Никол Кидман призова шоубизнеса да подкрепя жените, които най-после са започнали да "разказват своите истории".

Никол Кидман на церемонията на Гилдията на американските актьори
Никол Кидман на церемонията на Гилдията на американските актьори Gulliver/Getty Images

На церемонията на Elle в чест на жените на Холивуд Лейди Гага заяви: "Ние, жените в Холивуд, сме гласове. Ние имаме дълбоки мисли, и идеи, и вярвания, и ценности за света и имаме силата да говорим и да бъдем чути, и да се борим, когато се опитват да ни принуждават да мълчим".
 
Пред "Ню Йорк таймс" Мерил Стрийп заяви, че ще "бъде по-добре за мъжете, ако те започнат да уважават жените като равни на тях".
 
Пред "Венити феър" Джейн Фонда препоръча на "сексуалните хищници" в шоубизнеса да не се връщат под светлината на прожекторите, ако не са си извлекли поука от прегрешенията си.

Джейн Фонда
Джейн Фонда Guliver/Getty Images

Пред в. "Гардиън" Сюзън Сарандън каза, че проблемът със сексуалните посегателства произтича от дисбаланса във властта и че жените трябват да получат повече права и повече икономическа свобода, за да имат повече контрол върху всички аспекти на кариерата си.
 
Пред Ройтерс Венеса Редгрейв призова за повече "видимост" за жените режисьорки, дори за тези, с които е трудно да се работи.
 
Пред сп. "Варайъти" Кейт Бланшет каза, че извършилите сексуални посегателства трябва да бъдат съдени, защото съдебната система е важен елемент от демокрацията и се обяви за "многообразна и справедлива работна среда", в това число и в Холивуд, която да е отражение на света, в "който живеем".

Актрисата Кейт Бланшет на кинофестивала във Венеция
Кейт Бланшет на кинофестивала във Венеция Guliver/Getty Images

А какво се случи през това време с първопричините на "Аз също" и "Времето изтече"? След като беше отстранен от продуцентската си компания и от американската филмова академия, Харви Уайнстийн беше обвинен за няколко случая на посегателства, а за разкритията си "Ню Йорк таймс" и "Ню Йоркър" получиха престижната награда Пулицър.

Втори опит за прекратяване на делото срещу Харви Уайнстийн
 
Джеймс Тобак вече е обвиняван в посегателства от близо 400 жени.

Селма Блеър с ужасяващ разказ за сценариста Джеймс Тобак
 
Заради обвиненията от актьора Антъни Рап за посегателство над него, когато бил едва на 14 години, и заради последвали други подобни обвинения, Кевин Спейси се раздели принудително с ролята си в сериала "Къща от карти", а Ридли Скот презасне всички сцени с негово участие във филма "Всички пари на света", заменяйки го с Кристофър Плъмър.

Кевин Спейси
Кевин Спейси Gulliver/Getty Images

Няма да повдигат обвинения в посегателство срещу Спейси и Сегал

През септември Бил Козби получи осъдителна присъда за дрогиране и изнасилване на своя позната. Той е обвиняван от още 50 жени в изнасилване, дрогиране с цел сексуални отношения, сексуални издевателства над деца и непристойно поведение.

Осъдиха Бил Козби на от три до десет години затвор
 
Във Франция Люк Бесон бе обвинен от 6 жени за изнасилване и посегателства, сред които Карин Изамбер и датско-белгийската актриса Санд Ван Рой.

Люк Бесон
Люк Бесон Gulliver/Getty Images

В Швеция на 2,5 години за изнасилване бе осъден френският фотограф Жан-Клод Арно, съпруг на шведската поетеса Катарина Фростенсон от Нобеловия комитет за литература към Шведската академия, връчващ Нобеловата награда за литература.

След секс скандала в Шведската академия: 2 години затвор за Жан-Клод Арно
 
Арно бе обвинен от общо 18 жени в сексуални посегателства и се твърдеше, че той налетял дори на престолонаследничката Виктория по време на обществена проява.

Жан-Клод Арно бе обвинен от общо 18 жени в сексуални посегателства
Жан-Клод Арно бе обвинен от общо 18 жени в сексуални посегателства БГНЕС

Този скандал, съчетан с обвиненията срещу Арно, че е издавал пред медиите имената на бъдещи нобелови лауреати, които научавал от съпругата си, опетни репутацията на Нобеловия комитет и много от членовете му подадоха оставка, а Шведската академия реши да отложи с година присъждането на Нобеловата награда за литература.
 
В разгара на "Аз също" издирваният в САЩ за изнасилване на непълнолетна Роман Полански породи критики с новия си проект "Аз обвинявам" за "аферата Драйфус", възприет като търсене на реабилитация чрез филм за несправедливо обвинен мъж.

Роман Полански: Движението срещу сексуалното насилие „Аз също“ е истерия
 
Дилън Фароу, осиновената дъщеря на Мия Фароу и Уди Алън, пък повтори обвиненията си от 1992 г. срещу осиновителя си, че ѝ посегнал, когато тя била дете. Отдавна Алън отрече тези твърдения, наричайки ги заговор за отмъщение на Фароу за това, че той я изоставил заради нейната осиновена дъщеря Сун-И Превин.

Уди Алън със съпругата си Сун-И Превин
Уди Алън със съпругата си Сун-И Превин Gulliver/Getty Images

Подновените обвинения срещу него обаче съвпаднаха с новата му продукция "Един дъждовен ден в Ню Йорк". Актьорите от филма побързаха да се дистанцират от режисьора и да дарят хонорарите си на организации, подпомагащи жертвите на сексуално насилие. Очакваната премиера на продукцията така и не се състоя.

Чувствата към Уди Алън се променят: Холивудски звезди му обърнаха гръб
 
Мюзикълът по филма на Алън "Куршуми над Бродуей" беше свален от афишите на два щатски театъра, а в испанския град Овиедо, където има статуя на Алън, се надигнаха призиви за демонтирането ѝ.
 
Според статистика на новинарския сайт "Вокс" от април 2017 г. до септември 2018 г. обвинения са отправени към 252 знаменитости, сред които и Морган Фрийман, Жерар Депардийо, Майкъл Дъглас, Стивън Сегал, покойният Стан Лий, Силвестър Сталоун, Кристиано Роналдо, Доналд Тръмп, Бред Кавано, вече покойният Джордж Буш-старши.

Ашли Джъд vs. Харви Уайнстийн: Сагата продължава в съда в Ел Ей
 
Казусите "Полански" и "Алън" обаче породиха въпроси относно "Аз също". Пред в. "Сънди таймс" Глен Клоуз предупреди, че творците, набеждавани в сексуални посегателства, и техните творби трябва да бъдат възприемани като две отделни неща.

Глен Клоуз - носителка на Бухнал пудинг за Жена на годината за 1990 година
Глен Клоуз Gulliver/Getty Images

Друга полемика около движението се завихри, след като 100 дами, сред които Катрин Деньов, публикуваха във в. "Монд" статия, в която твърдяха, че "изнасилването е престъпление, но настойчивото или несръчно ухажване, не е престъпно деяние, нито пък проявата на галантност е мачистка агресия".

Катрин Деньов и компания: Феминизъм приема образа на омраза към мъжете и сексуалността
 
Текстът, който беше възприет като анти-"Аз също" манифест, изтъкваше, че инцидентите, касаещи тялото на жената, не накърняват непременно и нейното достойнство и че жената не трябва да е представяна като вечната жертва, защото тя не се свежда само до едно тяло, а има вътрешна свобода, която остава ненакърнима.

Катрин Деньов през 2017 година
Катрин Деньов Gulliver/Getty Images

Манифестът породи скандал и Деньов трябваше да обяснява, че по никакъв начин не е претендирала, че сексуалният тормоз е нещо добро. На нейна страна застана и Фани Ардан, която се обяви "не срещу същността на "Аз също", а срещу негова форма" и срещу оклеветяването.

Катрин Деньов се извини на жертвите на сексуално насилие
 
Пред "Пари мач" пък Брижит Бардо определи изобличаването на сексуалните посегателства в киното като "смешно и лицемерно" и заяви, че много актриси разпалват сексуалния пламък у режисьорите, за да получат роля, а после, за да не бъдат забравени, твърдят, че са били подложени на сексуален тормоз. Бардо добави, че за нея дори неприличен коментар за част от анатомията ѝ, би бил комплимент, а не обида.

287 долара приход: Катастрофална премиера за Кевин Спейси
 
През 2018 година бяха отправени редица нападки към обвинителките на Харви Уайнстийн. Някои бяха критикувани, че са мълчали дълго. Срещу тези критики не помогнаха аргументите, че те са го правели, защото Уайнстийн е бил способен да съсипва кариери, както направи с Мира Сорвино или Ашли Джъд, разпространявайки слухове колко трудно е да се работи с тях.

Питър Джаксън: „Второстепенните мафиоти“ Уайнстийн очерняха актриси
 
Някои от обвинителките, като например известната с пиянските и разголените си изцепки Пас де ла Уерта, направо бяха набедени, че сами са си виновни.
 
Най-много критики отнесе водещата фигура на "Аз също" Азия Ардженто. В родината си Италия тя беше образно "разкъсана" и се наложи нейните съратнички от движението да излязат в нейна защита.

Азия Ардженто
Азия Ардженто Gulliver/Getty Images

Критици на Ардженто дори си позволиха да я обвинят заради самоубийството на нейния партньор, кулинарния виртуоз Антъни Бурдейн, на когото тя уж изневерила с френски журналист, възхитил се публично на нейните пламенни позиции срещу сексуалните насилници.

Азия Ардженто платила $380 000, за да скрие обвинения в сексуална агресия?
 
Полемиката около Ардженто се засили в края на лятото, когато "Ню Йорк таймс" написа, че тя е извършила сексуално посегателство над актьора Джими Бенет по времето, когато той бил непълнолетен, а после му платила голяма сума, за да си мълчи. Ардженто отрече, твърдейки, че е била обект на изнудване от закъсалия финансово Бенет.
Пред нейни съратнички от "Аз също" тя обаче споделила друго и когато те го направиха обществено достояние, тя представи друга версия, в която действително имаше секс с непълнолетен, но по принуда на Бенет, който бил обсебен от нея и ѝ налетял при първия удобен случай.

Азия Ардженто разказа своята версия за сексуалния контакт с Джими Бенет
 
Противоречивите обяснения на Ардженто задълбочиха скандала и тя беше изоставена от съратничките си от "Аз също", договорът ѝ за жури в популярно италианско музикално риалити беше прекратен, Си Ен Ен отказа да излъчва епизоди от кулинарното предаване на Антъни Бурдейн с нейно участие, а адвокатите на Харви Уайнстийн я нарекоха "лицемерна".

Защо Джими Бенет мълчал за сексуалното посегателство от Азия Ардженто?
 
Сега Ардженто се бори да изчисти името си, но всичко това хвърли петно върху "Аз също" и мнозина се запитаха след толкова полемики дали времето на движението не започва да изтича.
 
Анализатори започнаха да си задават и въпроса "А сега накъде?" и за производното движение "Времето изтече".

Има ли по-обаятелни обирджийки от Сандра, Кейт, Сара, Риана, Хелена и Минди? (СНИМКИ)
 
Премиерата на филма "Бандитките на Оушън" с изцяло женски състав беше възприета като успех за женското овластяване в киното, проповядвано от "Времето изтече". Критици обаче изтъкнаха, че ролите на жените във филма са "мъжки" и предупредиха, че когато жените претендират за равенство в киното, това не означава да получават "мъжки роли", а "също толкова значими роли, като тези, които получават мъжете".

Хелена Бонъм Картър, Сандра Бълок, Сара Полсън и Минди Кейлинг на премиерата на Бандитките на Оушън в Лондон
Хелена Бонъм Картър, Сандра Бълок, Сара Полсън и Минди Кейлинг на премиерата на „Бандитките на Оушън“ в Лондон Gulliver/Getty Images

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук

По темата

БТА