Лея Сейду, Ема де Кон, Гуинет Полтроу, Азия Ардженто, Ашли Джъд, Кара Делевин, Розана Аркет, Жюдит Годреш, Анджелина Джоли и Роуз Макгауън
Лея Сейду, Ема де Кон, Гуинет Полтроу, Азия Ардженто, Ашли Джъд, Кара Делевин, Розана Аркет, Жюдит Годреш, Анджелина Джоли и Роуз Макгауън / БГНЕС
Откакто преди повече от десет дни в. "Ню Йорк таймс" публикува разкрития за сексуални посегателства от страна на Харви Уайнстийн, все повече и повече жени отправят подобни обвинения към продуцента, предаде ДПА.

Джулия Робъртс: Един покварен мъж използва властта си, за да злоупотребява с жени

Мнозина вероятно знаят защо истината излиза наяве чак сега, след като някои от случаите датират отпреди десетилетия. Отговор на този въпрос за агенцията дава адвокатът Скот Шуцман, специализирал в дела за сексуален тормоз.

Харви Уайнстийн
Харви Уайнстийн Guliver/Getty Images, архив

"Жените проговарят сега, защото вече не се страхуват и знаят, че не са единствени. Много хора в Холивуд се боят, че никой няма да им повярва", казва адвокатът.

И Анджелина Джоли обвини Харви Уайнстийн в сексуален тормоз

В първоначалната публикация на в. "Ню Йорк таймс" осем жени обвиниха Харви Уайнстийн в сексуален тормоз. Според обвиненията им продуцентът, претендирайки за бизнес срещи, е искал от тях масажи в хотелски стаи, като понякога е отварял вратата гол и е правил и други нежелани опити за сближаване.

Мерил Стрийп нарече поведението на Харви Уайнстийн „непростимо“

В публикацията се посочва също, че Уайнстийн е постигнал споразумения с минимум осем жени - нещо, което според Шуцман е окуражило и други да проговорят.

"Харви Уайнстийн е човек с влияние в Холивуд и притежава властта да поставя хората в "черния списък", допълва адвокатът.

Скандалът, разразил се около 65-годишния продуцент, накара съпругата му Джорджина Чапман да го напусне
Скандалът, разразил се около 65-годишния продуцент, накара съпругата му Джорджина Чапман да го напусне Gulliver/Getty Images

Миналата седмица сп. "Ню Йоркър" съобщи, че 13 жени са станали жертва на сексуален тормоз или посегателства от страна на Уайнстийн в периода между 90-те години на миналия век и 2015 г.

Вижте в снимки Джорджина Чапман - съпругата на Харви Уайнстийн, която го напусна заради "непростимия" скандал

Подобни обвинения срещу продуцента отправиха звезди от ранга на Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Хедър Греъм, Кейт Бекинсейл, Кара Делевин и Леа Сейду. Най-сериозното обвинение - в изнасилване, беше отправено от актрисата Роуз Макгауън.
"Много е важно жените да предоставят подобна информация", отбелязва Скот Шуцман. Адвокатът напомня, че т.нар. доказателство "Аз също" е приемливо в процеси за сексуален тормоз в Калифорния. Дори твърдението на жени, които вече са уредили делата си, може да се използва като доказателство в нови процеси. 

В същото време режисьорът Уди Алън призова "скандалът около обвинения в сексуални посегателства американски продуцент Харви Уайнстийн да не предизвиква атмосфера на лов на вещици в Холивуд".

Вижте повече за предупрежденията на Уди Алън тук

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook
БТА