Скандалът, разразил се около 65-годишния продуцент, накара съпругата му Джорджина Чапман да го напусне
Скандалът, разразил се около 65-годишния продуцент, накара съпругата му Джорджина Чапман да го напусне / Gulliver/Getty Images
Американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда наградите Оскар, ще свика извънредна среща, за да обсъди обвиненията в сексуален тормоз срещу продуцента Харви Уайнстийн, предадоха световните информационни агенции.

"Академията счита описаното в обвиненията срещу Харви Уайнстийн поведение за отблъскващо и накърняващо високите етични стандарти на организацията и на цялата творческа общност, която тя представлява", се посочва в направеното изявление.

Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу обвиниха Харви Уайнстийн в сексуален тормоз

Управителният съвет на киноакадемията ще се събере на среща на 14 октомври. Говорителката на Харви Уайстийн Сали Хофмайстър не е отговорила на молбите за коментар на изявлението, направено от Академията за кинематографично изкуство и наука.

Харви Уайнстийн е отличен награди БАФТА и Оскар за продуцирането на трагикомедията "Влюбеният Шекспир"
Gulliver/Getty Images

Начело на компаниите "Мирамакс" и "УайнстийнХарви Уайнстийн заедно с брат си Боб стои зад 81 продукции, отличени с награди Оскар, сред които пет за най-добър филм.

Уволниха холивудския продуцент Харви Уайнстийн от собствената му компания

Персонално Харви Уайнстийн е отличен с най-престижното киноотличие като съпродуцент на "Влюбеният Шекспир" (1999). Новината за срещата на Академията за кинематографично изкуство и наука идва непосредствено след като Британската академия за кино и телевизия отне членството на Харви Уайнстийн.

След избухването на скандала продуцентът, който отрича всички отправени срещу него обвинения, беше уволнен от собствената си компания, припомнят агенциите.

Мерил Стрийп нарече поведението на Харви Уайнстийн „непростимо“

Към дългия списък с жени, обвинили в сексуален тормоз Харви Уайнстийн, включващ звезди като Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Розана Аркет, Мира Сорвино, Азия Ардженто, се прибавиха имената на френската актриса Лея Сейду и британската манекенка и актриса Кара Делевин.

"Непростимият" скандал, разразил се около 65-годишния продуцент, накара съпругата му Джорджина Чапман да го напусне.

Джорджина Чапман напуска съпруга си заради „непростимия“ секс скандал

Харви Уайнстийн не скри, че е "дълбоко съкрушен" от решението на жена си, но го подкрепя.

Харви Уайнстийн и Джорджина Чапман
Gulliver/Getty Images

Джорджина Чапман е съпруга на продуцента от 2007 г. Двойката има две деца - Индия и Дашиъл, съответно на седем и четири години, припомня Контактмюзик.

Джорджина Чапман - красивата съпруга на сексуалния хищник (СНИМКИ)

"Дълбоко съм съкрушен. Загубих жена си и децата си, които обичам повече от всичко", казва Уайнстийн, цитиран от Пейдж сикс на "Ню Йорк пост".

Междувременно Контактмюзик съобщи, позовавайки се на сайта за знаменитости TMZ, че Харви Уайнстийн е взел решение да постъпи в център за рехабилитация в Аризона, САЩ, за да лекува сексуалната си зависимост и други поведенчески проблеми.

След като първоначално беше съобщено, че продуцентът ще замине на лечение в Швейцария, става ясно, че в последния момент Уайнстийн е променил плановете си и е решил да постъпи в центъра за рехабилитация "Медоус" в Уикънбърг, Аризона.
Британската академия за кино и телевизия БАФТА отне членството на Уайстийн заради обвиненията в сексуален тормоз и агресия. Решението влиза в сила незабавно.

Организацията каза, че продуцентът е подкрепял благотворителната ѝ дейност, но поведението му е "напълно неприемливо и несъвместимо със стойностите на БАФТА".

Членовете на Британската академия за кино и телевизия са около 7500. Освен че присъжда ежегодните награди за кино и телевизия, тя осигурява обучение и помощи за хора от тези професии.
БТА