Анджелина Джоли
Анджелина Джоли / Gulliver/Getty Images
Холивудските звезди Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу се присъединиха към актрисите, които обвиняват в сексуален тормоз холивудския продуцент Харви Уайнстийн.

„Имах неприятно изживяване с Харви Уайнстийн в моята младост. В резултат никога повече не работих с него. Предупреждавах и колегите да внимават с него. Такова поведение е абсолютно недопустимо, независимо от сферата или страната, в която работим“, разкри Анджелина Джоли в писмо.

Неповторимата Анджелина Джоли на наградите Оскар през годините (СНИМКИ)

За неприятния си опит с продуцента сподели и Гуинет Полтроу. Тя разказа пред „Ню Йорк таймс“, че когато била на 22 години Харви Уайнстийн ѝ предложил роля във филма „Ема“.
Преди началото на снимките той я повикал в хотелската си стая, където ѝ предложил да се отдадат на масажи в спалнята.

„Бях просто дете, бях ужасена“, спомня си днес носителката на Оскар.

Актрисата попарила мераците на Уайнстийн и се оплакала на тогавашния си приятел Брад Пит, който поискал обяснение от продуцента.

Гуинет Полтроу се оплакала от Харви Уайнстийн на тогавашния си приятел Брад Пит
Гуинет Полтроу се оплакала от Харви Уайнстийн на тогавашния си приятел Брад Пит Gulliver/Getty Images

В резултат Харви Уайнстийн предупредил Гуинет да си мълчи.

„Помислих си, че ще ме уволни“, спомня си актрисата.

Гуинет Полтроу
Гуинет Полтроу Gulliver/Getty Images

Сред оплакалите се от Уайнстийн са и актрисите Ашли Джъд, Розана Аркет, Мира Сорвино и Роуз Макгауън.  Три жени, една от които е актрисата Азия Ардженто, казаха, че ги е изнасилил.

Компанията „Уайнстийн“ ще смени името си заради секс скандала

В началото на октомври Харви Уайнстийн беше уволнен от продуцентската компания, на която е съосновател.

Харви Уайнстийн
Харви Уайнстийн Gulliver/Getty Images

Уволнението дойде след статия на "Ню Йорк таймс", в която се казва, че съоснователят на компаниите "Мирамакс" и "Уайнстийн къмпани" е тормозел сексуално жени в период, обхващащ близо три десетилетия.

Мерил Стрийп нарече поведението на Харви Уайнстийн „непростимо“

Харви Уайнстийн е сред най-успешните продуценти в Холивуд. Работил е над десетки световноизвестни филми, включително над "Убий Бил" и "Убий Бил 2" на Куентин Тарантино и поредицата "Писък".

Отличен е с награди БАФТА и Оскар за продуцирането на трагикомедията "Влюбеният Шекспир" (1998). Харви Уайнстийн е също съосновател на компанията "Мирамакс", продуцирала култовия филм "Криминале" на Тарантино.