Холивудски звезди на война срещу ниското заплащане и сексуалния тормоз
Холивудски звезди на война срещу ниското заплащане и сексуалния тормоз / Guliver/Getty Images

Холивудските актриси са решени "повече от всякога" да не допускат да получават по-ниско заплащане от мъжете и да бъдат подлагани на сексуален тормоз, за да се сдобият с роли, пише агенция Франс прес.

Моника Белучи: Светът е на мъжете, те имат силата за всичко

Ашли Джъд със сигурност ще предизвика вълна от съчувствие в гилдията, след като разказа пред списание Variety, че е била подложена на сексуален тормоз в края на 90-те години на миналия век от един от най-уважаваните филмови босове в Холивуд.

Актрисата му показала недвусмислено, че няма да отвърне на авансите му, но той я попитал дали няма да пожелае да го гледа гол, докато си взема душ.

Холивудски звезди на война срещу ниското заплащане и сексуалния тормоз
netinfo
"Навремето не си давах сметка какво ми се е случило, доверява 47-годишната звезда. Трябваха ми години, за да осмисля колко неморално са се държали с мен, в разрез с всякакви закони!"

Въпреки че историята на Джъд не е единствена, тя е публикувана в момент, когато актрисите в Холивуд все по-активно се застъпват за своите права. Те не искат да бъдат третирани като хора втора ръка, когато застанат пред камерите.

Холивудските актриси с най-големи заплати (СНИМКИ)

Холивудските актьори с най-големи заплати

Въпросът за нееднаквото заплащане между жените и мъжете в Меката на киното стана сюжет на медиите, след хакерската атака в студиата на "Сони пикчърс". Тогава стана известно, че носителката на Оскар Дженифър Лорънс е била с по-ниско заплащане от колегата си от Крисчън Бейл във филма "Американска схема".

Аманда Сайфред получила 10% от хонорара на мъжа, изпълняващ другата главна роля в съвместен филм

Патриша Аркет осъди разликата в заплащането на актрисите, когато получи Оскар за своята поддържаща роля на нетрадиционна майка в лентата "Юношество".

Холивудски звезди на война срещу ниското заплащане и сексуалния тормоз
netinfo
Звезди като Мерил Стрийп, Ема Уотсън и Гуинет Полтроу също се включиха в дебатите на тази тема. "Знаете ли, никой не струва толкова в Холивуд, колкото Робърт Дауни-младши, каза пред писание Variety Гуинет Полтроу. Но ако ви кажа каква е разликата между хонорарите, със сигурност ще останете твърде изненадани!"
Холивудски звезди на война срещу ниското заплащане и сексуалния тормоз
netinfo
Според списание Forbes Дауни-младши е бил най-добре заплатеният актьор в Холивуд за трета поредна година с годишен приход от 80 милиона долара. А това е почти с 30 милиона долара повече от Дженифър Лорънс, най-добре платената актриса, с годишен приход от 52 милиона.

Източник: БТА