Железният човек Робърт Дауни е най-високоплатеният актьор в света
Железният човек Робърт Дауни е най-високоплатеният актьор в света / Guliver/Getty Images

Най-високоплатеният актьор в света според класация на списание Forbes е звездата от "Железният човек" Робърт Дауни-Джуниър. Доходите му от 1 юни 2014 г. до 1 юни 2015 година са възлезли на 80 милиона долара, съобщи Ройтерс. Не на последно място те се дължат на успеха на "Отмъстителите: Ерата на Ултрон".

Второ място в класацията заема роденият в Хонконг китайски актьор и майстор на бойните изкуства Джаки Чан с 50 милиона долара. Парите идват от снимки в американски и китайски филми, а също от печалбите от производството на скъпоструващи стоки.

След Джаки Чан на трета позиция се нарежда Вин Дизел с 47 милиона долара. Той дължи успеха си най-вече на "Бързи и яростни 7".

"Бързи и яростни 7" е най-гледаният филм, подобри два рекорда

В класацията на списание Forbes на четвърто място е Брадли Купър (41,5 милиона), на пето - Адам Сандлър (41 милиона), а на шесто - Том Круз (40 милиона).

Седмото място си разделят звездите на Боливуд Амитабх Бачан и Салман Хан (по 33,5 милиона долара). Девети е друг индийски актьор - Акшай Кумар, който е заработил за 12 месеца 32,5 милиона долара. В топ 10 на най-високоплатените актьори е попаднал и Марк Уолбърг с 32 милиона долара.

Преди списание Forbes включваше в класацията си само тези от чуждите актьори, които работят в Холивуд. От тази година списанието промени методологията си и изчисли приходите и на чуждите звезди, които не се снимат в американски филми.

Оценката на доходите се базира на данни от социологическата компания Nielsen, а също от сайтовете Box Office Mojo и IMDB, проследяващи приходите от разпространение на филмите. Освен това при съставянето на класацията са взети предвид данни от интервюта с агенти, мениджъри, адвокати и със самите звезди.

През 2014 година класацията на най-високоплатените актьори в Холивуд се оглавяваше от Леонардо Ди Каприо.

Миналогодишната класация в снимки вижте тук

Източник: БТА