Ашли Джъд, Анабела Шиора и Салма Хайек
Ашли Джъд, Анабела Шиора и Салма Хайек / Guliver/Getty Images
Жени кинодейци и цветнокожи представители на развлекателната индустрия ознаменуваха годината на разнообразието и включването на малцинствата, белязана и от борбата срещу сексуалния тормоз на 90-ата церемония за наградите "Оскар", съобщават световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Най-впечатляващите рокли на червения килим на наградите Оскар (СНИМКИ)
 
Във видео сегмент, посветен на движението #Аз също, възникнало след скандала с Харви Уайнстийн, в ролята на разказвачки влязоха актрисите Ашли Джъд, Салма Хайек и Анабела Шиора - три от десетките жени, обвинили влиятелния продуцент в сексуален тормоз.
 
Дамите, приветствани с бурни овации, описаха 2017 г. като година, отбелязала крачка напред към разнообразието и включването на жените и представителите на малцинствата във филмовата индустрия.
 
През изминалата година излязоха филми, реализирали солидни приходи и получили ласкави отзиви от критиката, въпреки че централните персонажи в тях не са бели мъже - например супергеройската продукция "Жената чудо" и расовата сатира "Бягай!". По кината тръгнаха също филмът "Болест от любов", чието главно действащо лице е пакистанецът Кумаил Нанджиани, "Черната пантера" - комиксова продукция на "Марвел" с първия чернокож главен супергерой, заснета почти изцяло от афроамерикански екип, "Лейди Бърд", с който Грета Гъруиг стана едва петата жена в историята на "Оскар"-ите, номинирана за режисьорски приз.

Мира Сорвино оскари
Guliver/Getty Images

В началото на видеото Мира Сорвино, друга актриса - също обект на сексуален тормоз от страна на Уайнстийн, заяви, че от миналата есен, благодарение на движението #Аз също и лансираната в началото на тази година кампания "Времето изтече", "Светът вече разполага с възможността да изрази гласно нещо, което се случва отдавна, не само в Холивуд, но и в цялото общество".
 
"Промените, на които сме свидетели, са породени от мощния отзвук на нови гласове, различни гласове, нашите гласове", заявява на свой ред актрисата Ашли Джъд.
"Днес приветстваме тези неудържими духове, които разчупиха предубедеността към техните раса, пол и етническа принадлежност", допълва Салма Хайек.
 
"С днешната юбилейна 90-а церемония, с която "Оскар"-ите честват неподвластната си на времето класа, ние гледаме и напред към бъдещото", казва Анабела Шиора.