Уди Алън
Уди Алън / Gulliver/Getty Images
Секс скандалът, който се вихри в Холивуд, изглежда най-после застигна и Уди Алън. През изминалите дни редица представители на киноиндустрията се дистанцираха от известния режисьор, вдъхновени от движението "Времето изтече" в подкрепа на жертвите на сексуален тормоз.

Тежките обвинения

През 2014 година Уди Алън беше обвинен от осиновената си дъщеря Дилън Фароу, че ѝ е посегнал, когато е била дете.

Осиновената дъщеря на Уди Алън го обвини в блудство

„Когато бях на 7, Уди Алън ме хвана за ръката и ме заведе в малък килер на нашата къща. Каза ми да легна по корем и да си играя с електрическото влакче на брат ми. И ми посегна", разказа тогава Дилан Фароу.

Дилан Фароу (вляво) обвини Уди Алън, че ѝ е посегнал, когато била дете
Дилан Фароу (вляво) с майка си Миа Фароу Gulliver/Getty Images

Нейната майка Миа Фароу обвини бившия си съпруг Уди Алън в сексуално посегателство над дъщеря ѝ през 1992 година.

Режисьорът, който не бе подведен под отговорност, най-енергично отричаше да е посягал на момичето.

Отношенията между 82-годишния Алън и 72-годишната Фароу са обтегнати от години, след като през 1997 г. режисьорът напусна дългогодишната си партньорка и се ожени за осиновената ѝ дъщеря Сун-И Превин

Уди Алън със съпругата си Сун-И Превин, която беше негова приемна дъщеря
Уди Алън със съпругата си Сун-И Превин, която беше негова приемна дъщеря Gulliver/Getty Images

През годините няколко актьори засвидетелстваха подкрепата си за Уди Алън, други категорично го осъдиха, а трети избраха да запазят мълчание.

В контекста на разразилия се скандал с обвиненията в сексуални посегателства обаче Холивуд като че ли си спомни за казуса „Уди Алън“. В края на миналата година режисьорът призова "в Холивуд да не се настанява атмосфера на в лов на вещици“.

Уди Алън: Секс скандалът с Уайнстийн не бива да предизвиква „лов на вещици“

В началото на 2018 година обаче редица знаменитости започнаха да се дистанцират от режисьора - някои дариха за благотворителност хонорарите си от участия в негови филми, други заявиха, че никога повече няма да работят с него. Трети го защитиха.

На страната на Уди Алън

Алек Болдуин засвидетелства подкрепата си за режисьора. Актьорът, който се е снимал в три филма на Алън, написа в Twitter, че "отричането" от режисьора е "несправедливо" и го натъжава. Той заяви, че за него съвместната работа с Уди Алън е била "привилегия".

Алек Болдуин казва още, че не омаловажава твърденията на Дилън Фароу, но отбелязва, че темата е деликатна, и напомня, че срещу режисьора никога не са повдигани криминални обвинения.

И тези, които се отдръпнаха

Младият актьор Тимъти Шаламе, който с ролята си в гей драмата "Призови ме с твоето име" има сериозен шанс за награда Оскар, стана поредният представител на киноиндустрията, оповестил, че ще дари за благотворителност хонорара си от филма "Дъждовен ден в Ню Йорк" на Уди Алън.

Тимъти Шаламе
Тимъти Шаламе Gulliver/Getty Images

22-годишният Шаламе заяви, че не иска да се "възползва" от съвместната си работа с режисьора.

Актрисите Ребека Хол, Елън Пейдж и Мира Сорвино също направиха дарения или изразиха съжалението си, че са работили с Алън.

Режисьорката на филма "Лейди Бърд" Грета Гъруиг, която се е снимала в продукцията "На Рим с любов" (2012) на Уди Алън, заяви, че повече няма да работи с нейния създател.

Грета Гъруиг
Грета Гъруиг Gulliver/Getty Images

"Ако тогава знаех това, което ми е известно сега, никога нямаше да се снимам във филма. Занапред няма да работя с него", сподели Гъруиг.

Още през 2016 година на кинофестиала в Кан холивудската ветеранка Сюзън Сарандън заяви, че напълно вярва на обвиненията срещу режисьора.

Сюзън Сарандън
Сюзън Сарандън gettyimages

"Мисля, че той е извършил сексуално посегателство над дете и смятам, че това е нередно. Не мога да кажа нищо добро за него", казала актрисата на събитие, отдаващо почит към жените в киното и организирано в рамките на фестивала.

Сюзан Сарандън в Кан: Не мога да кажа нищо добро за Уди Алън

По същото време Ронан Фароу, син на Уди Алън, осъди мълчанието на медиите на кинофестивала в Кан, относно обвиненията на сестра му Дилън Фароу, за сексуалните посегателства от страна на доведения ѝ баща.

"Ще има пресконференции, разходки по червения килим и баща ми ще бъде обграден от куп звезди. Но никой няма да зададе неудобните въпроси. Всеки ще каже - сега не е нито мястото, нито времето за подобни скандали!", написа Ронан в "Холивуд рипортър".

Синът на Уди Алън осъди тишината в Кан около секс обвиненията срещу баща му

Ронан разкри, че е бил свидетел на неуместното поведение на режисьора, което му се е струвало "странно" и притеснително, и макар по време на събитията да е бил малък, е разбирал, че има нещо нередно. Ронан Фароу смята също, че майка му никога не е повдигала обвинения срещу Уди Алън, защото е решила, че по този начин ще предпази Дилън.

82-годишният Уди Алън има четири награди Оскар - три за оригинален сценарий за "Ани Хол", "Хана и нейните сестри" и "Полунощ в Париж" и една за режисура за "Ани Хол", припомня БТА. Негови нови филми излизат почти всяка година.

Инициативата "Времето изтече" в подкрепа на жертвите на сексуално насилие беше учредена в началото на годината от над 300 представителки на киното, телевизията и театъра, сред които водещи холивудски звезди като Натали Портман, Ема Стоун, Рийз Уидърспун, Ашли Джъд, Рашида Джоунс, Ева Лонгория, Кери Уошингтън, припомнят агенциите. 

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук