Уди Алън заема специално място в киното. Той е истински феномен-притежава смайваща филмография от почти 50 филма. Освен това е интересна личност-сценарист, режисьор, актьор, продуцент и дори композитор на филмите си.

Уди Алън е роден на 1 декември 1935 година в Бронкс, Ню Йорк като Алън Стюарт Конигсберг. Син е на бижутера и келнер Мартин Конигсберг и Нети Конигсберг, счетоводителка в семейния магазин. Семейството е еврейско, като бабите и дядовците му са имигранти от Русия и Австро-Унгария, а родителите му са родени в Манхатън.

Той учи в Университета на Ню Йорк, но е скъсан по продуциране на филми и обезкуражен се отказва.

Първоначално Алън пише скечове за известни комедийни артисти и филмови сценарии. Започва да режисира сам сценариите си и да играе главни роли във филмите си.

Успехът му идва с „Ани Хол",  за който получава 4 "Оскара", включително и за най-добра актриса за Даян Кийтън. Същата вечер свири с групата си, прибира се към 2 часа и си изключва телефона преди да заспи. Разбира, че е награден, едва на сутринта от филмовия си агент.

В началото на хилядолетието прави филми като "Мач Пойнт", "Вики Кристина Барселона" и "Полунощ в Париж", за който печели "Оскар" за най-добър сценарий през 2012 година.

Уди Алън всяка нощ планира перфектното убийство

През 90-те, Алън игнорира Холивуд и в по-голяма част от времето си продуцира ниско-бюджетни филми.

Преди това, през 1979-та прави филма "Манхатън", заснет в Ню Йорк, любимият град на Уди. Там се развива действието в повечето от филмите му.

Скарлет Йохансон вдъхновила Уди Алън за три филма

В момента Уди Алън снима филм, чието заглавие е все още неизвестно. За последните две години най-големите филми, които прави са "Ирационалният Човек" от 2015, драма с участието на Ема Стоун и "Магия в полунощ" отново с участиено на Ема и Колин Фърт.

Уди Алън призна за „катастрофална грешка" решението си да заснеме сериал

Безразличен към успеха, Уди Алън не се отклонява от избрания път. Той търси нови хоризонти, експериментира и категорично отхвърля конформизма на холивудската машина.

„Искам просто да правя филми, да не спирам... Не ме интересува дали публиката или критиката ги харесват. Правя филми за свое удоволствие", казва Уди.