/ Thinkstockphotos
Когато чуем думата „политик“, обикновено пред нас изниква образ на мъж на средна възраст, със строг костюм, сдържана усмивка и сключени пръсти на ръцете. Всъщност представителките на нежния пол набират все по-голяма сила на сложната политическа сцена.

ГАЛЕРИЯ: Най-влиятелните красавици на световната политическа сцена

Ето 13 дами, които имат политически достижения, и доказват, че красотата, интелектът и силата на характера могат да бъдат хармонично съчетани в един човек.

Мара Карфаня

Мара Карфаня е италиански политик, бивш модел и телевизионен водещ. Нейният политически път започва още през 2004 г. Тя е част от партията „Форца Италия“, където се бори за правата на жените. По инициатива на Карфаня през 2008 г. е приет закон, според който проституцията е престъпление.

Мара Карфаня
Gettyimages

Кармен Кас

Кармен Кас е президент на Шахматния съюз в Естония в периода 2004-2011 г. и усилено се бори за популяризирането на този спорт. Тя е и топмодел и с гордост твърди, че за различка от повечето си колежки, притежава интелект.

Кармен Кас
Gettyimages

Сетрида Гига

Тази красавица е популярен политик в Ливан. В политиката попада през 1994 г., след като нейният съпруг попада в затвора поради политически причини. ТЯ се бори за неговата свобода, срещу политическите заплахи, арести и преследвания на граждани.
Кралица Рания

Рания ал-Абдула е настоящата кралица на Йордания. Нейната ясна позиция за актуалните въпроси, които вълнуват обществото, я превръща в любимката на народа.

Рания – обожаваната кралица и предана майка (СНИМКИ)

Тя се застъпва за повишаване на степента на образование в страната. Основава неправителствена организация, която помага на жените да участват в икономическия живот.

Кралица Рания
Gettyimages

 

Кристина Фернандес де Киршнер

Кристина Фернандес де Киршнер е президент на Аржентина в периода 2007-2015 г. Сред многобройните й заслуги е амаляване на влиянието на олигалхическите кланове и подвластните им медии.

Кристина Фернандес де Киршнер
Gettyimages

По времето на де Киршнер Аржентина се избавя от бремето на външния си дълг и натрупва внушителен резервен фонд за сметка на постъпленията от износ на селскостопанска продукция. Национализирана е пенсионната система, въведени са плащания в подкрепа на семейството и майчинството, безработицата пада.

Орли Леви

Орли Леви е израелски политик. В момента е независим депутат. Нейни приоритети са решаването на проблемите с трудните подрастващи, връщането на безплатните кръжоци, безплатна стоматологична помощ, субсидирането на таксите за детски градини, намаляването на разделението между бедни и богати. Прави законопроект насочен към децата, жертви на престъпления.

Ева Кайли

Красивата блондинка се сблъсква с политиката едва на 24-годишна възраст, когато е избрана в градския съвет на Солун. По-късно става депутат в гръцкия парламент. Освен това тя заема висок пост в организация, защитаваща правата на гърците в чужбина.

Ева Кайли
Gettyimages


Кирстен Джилибранд

Кирстен Джилибранд е американски политик, младши сенатор от щата Ню Йорк в Сената на САЩ и член на Демократическата партия. Тя е на 42 години, което я прави най-младият член на Сената. Назначена е на мястото на Хилъри Клинтън от губернатора на щата Ню Йорк през 2009 г. след като Клинтън е избрана за Държавен секретар на САЩ.

Кирстен Джилибранд
Gettyimages

Кирстен Джилибранд предоставя услугите си на юрист на жените политици и защитава представителите на сексуалните малцинства. Известна е с това, че се занимава с дела за сексуално насилие в университетите и в армията.

Колинда Грабар-Китарович

Колинда Грабар-Китарович е хърватски политик. Тя е четвъртият президент на Хърватия и първата жена държавен глава на страната. От 2011 до 2014 г. Грабар-Китарович работи като помощник генерален секретар за публичната дипломация на НАТО. Тя е първата жена на този пост.

Колинда Грабар-Китарович
Gettyimages

Вижте в снимки първите дами, които светът дълго ще помни

Джесинда Ардърн

Лидерът на Лейбъристката партия 37-годишната Джасинда Ардърн застава начело на правителството на Нова Зеландия. Ардърн е третата жена на тази позиция в историята на страната, както и най-младият премиер за повече от 150 години насам.

Джесинда Ардърн
Gettyimages

Шейха Моза бин Насер ал Миснед

Шейха Моза бин Насер ал Миснед е красавицата, която е определяна за най-влиятелната жена в Арабския свят. Тя е втората от трите жени на шейх Хамад бин Калифа ал Тани, който беше емир на Катар от 1995 г. до средата на 2013 г.

Шейха Моза бин Насер ал Миснед
Gettyimages

На Моза са поверени хуманитарни и благотворителни програми. Отговаря за редица проекти, реализира идеи, привлекли милионни инвестиции.

Дръзката арабска красавица, която е добре дошла на всеки светски прием (СНИМКИ)

Раби Дхола

Раби Дхола е канадски политик от индийски произход, член на Лидералната партия. Била е в Камарата на общините в периода 2004-2011 г. Участвала е в няколко фила в Боливуд.

Раби Дхола
Gettyimages

Шеридан Оливейра

До 2014 г. Шеридан е секретар по развитието на човешките ресурси в Бразилия. През 2014 г. тя бе избрана в Конгреса. Благодарение на Шеридан са разработени много програми, които са променили живота на жителите на Северна Бразилия към по-добро. Социалните дейности са й приоритет, както и подпомагането на жени, ангажирани в селското стопанство.