Лилавите храни дават енергия, сила и великолепно настроение през есента
Лилавите храни дават енергия, сила и великолепно настроение през есента / ThinkStock/Getty Images
Пурпурните продукти дават енергия, сила и великолепно настроение през есента, твърдят експерти.
 
Специалистите са доказали, че лилавият цвят е физиологически по-силен от всеки друг цвят - забавя дишането и увеличава продължителността на издишването, може да забавя и контролира пулса, увеличава издръжливостта на сърцето и съдовете.

Лавандулата лекува и успокоява
 
Лилавият цвят потиска рационалното мислене, пробуждайки вместо това интуицията, твърдят пък психолозите. Увеличава работоспособността, подобрява съня, стимулира потребностите от духовно развитие.

Лилавият цвят потиска рационалното мислене, пробуждайки вместо това интуицията, подобрява и съня
Лилавият цвят потиска рационалното мислене, пробужда интуицията и подобрява съня ThinkStock/Getty Images

В страните от Европа и Америка, където царят са логиката и рационализмът (и затова любим е синият цвят), лилавото се смята за непрестижно.
 
В страните от Азия и Африка, които са по-склонни към емоционалност и мистика, уважението към този цвят е значително по-голямо.
 
Лилавите храни са богати на флавоноиди, витамини и минерали
 
Лилавите храни съдържат витамини и минерали, които са от жизненоважно значение за доброто здраве. Плодовете и зеленчуците в лилав цвят са богати на флавоноиди.

Лилавите храни дават енергия, сила и великолепно настроение през есента
Лилавите храни дават енергия, сила и великолепно настроение през есента ThinkStock/Getty Images

Флавоноидите са познати като мощни фитохимикали, полезни за здравето на сърцето и намаляващи риска от появата на сърдечносъдови заболявания. Това са патладжаните, лилавото зеле, както и лилавият лук, лилавите картофи и лилавите чушки, лилав карфиол и други.

Здравословно хранене според цветовете на дъгата
 
Лилавите храни предотвратяват преждевременното стареене. Те дължат своя красив цвят на пигмент, наречен антоцианин. Той е мощен антиоксидант, който може да помогне за намаляване на риска от появата на рак, подобрява паметта и се грижи за общото здраве, определят диетолозите.
 
Лилавите продукти, които специалистите препоръчват
 
В патладжана се съдържат много хранителни вещества, част от които са фибри за здравословно храносмилане. Калият, който е необходим за регулирането на кръвното налягане, също се съдържа в патладжана. Освен това този зеленчук е богат на калций, магнезий, витамин С и витамин А.

Лилавите храни дават енергия, сила и великолепно настроение през есента
Лилавите храни дават енергия, сила и великолепно настроение през есента ThinkStock/Getty Images

Гроздето се среща в различни цветове, но лилавите са едни от най-добрите сортове за дегустация. Лилавото грозде също така съдържа изобилие от витамини и минерали - желязо, калий, фосфор и витамин К.

Антиоксидантът ресвератрол може да убива ракови клетки
 
Лилавият карфиол е изключително здравословна алтернатива. Карфиолът е от кръстоцветните зеленчуци, за които някои проучвания са установили, че са свързани с превенцията на рака.
 
Карфиолът има високо съдържание на калций, калий, фосфор, витамин С, витамин К и много други витамини, които безспорно засилват имунитета и предпазват от респираторни заболявания през есента и зимата.

Осем храни и напитки за регулиране на кръвната захар
 
Някои хора наричат боровинките сини, но в действителност експертите ги поставят заедно с лилавите храни в една категория. Малките зърна са пълни с антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали.

Лилавите храни дават енергия, сила и великолепно настроение през есента
Лилавите храни дават енергия, сила и великолепно настроение през есента ThinkStock/Getty Images

С консумацията на боровинки се увеличава приема на калий, витамин С и витамин К. Консумацията на боровинки, дори и замразени, засилва имунитета и предпазва от респираторни заболявания през есента и зимата.

Защо гроздето и дребните безкостилкови плодове са полезни за тялото?
 
Сливите съдържат здравословни въглехидрати, калий, фибри и витамин А. Дори и сушени те са много полезни и дават на организма необходимите вещества за борба с настинките.
 
Лилавото зеле е изключително полезно. В него се съдържат фибри, както и калций, желязо, калий, витамин С, витамин К и B. Лилавото зеле помага изключително много при бронхити, фарингити и ларингити. При спаднал глас си направете салата от лилаво зеле и гласът ви ще се възвърне, съветват специалистите.

Лилавото зеле е изключително полезно
Лилавото зеле е изключително полезно ThinkStock/Getty Images

Къпините са богат източник на фибри, калций, калий, витамин С и витамин А
 
Лилавите чушки са витаминозно средство с висока хранителна стойност, съдържат малко и "нежна" целулоза. Богатото съдържание на витамин С и на каротин ги прави ценна прибавка към всяко диетично хранене.

Лилавата пиперка стимулира отделянето на стомашен сок, подобрява храносмилането и възбужда апетита. Оказва благоприятно въздействие на стомашно-чревния тракт и тонизира организма, разказват диетолозите.  

Лилавите чушки са витаминозно средство с висока хранителна стойност
Лилавите чушки са витаминозно средство с висока хранителна стойност ThinkStock/Getty Images

Лилавите аспержи са познати от Нова Зеландия и Австралия. Те растат като зелените аспержи над земята. Подобно на зелените не се белят. На вкус са малко по-сладки от другите видове. Те губят лилавия си цвят след като се сварят. Известно е, че аминокиселината аспарагин в аспержите всъщност стимулира бъбречната функция. 
 
Лилавите картофи от векове са наричани храна за боговете. Според специалисти картофите в по-тъмни цветове имат в пъти повече антиоксиданти от останалите. Те са добър източник на въглехидрати, калий, витамин С и фолиева киселина.
 
Лилавите билки
 
Има и билки, обагрени в лилаво, които носят много ползи за здравето - например лавандулата. Ароматът на лавандуловото масло действа успокояващо, намалява безсънието, безпокойствието, мигрената, депресията, акнето, псориазиса и други.

Лавандулата - подарък за изгонените от Рая Адам и Ева (СНИМКИ)

лавандула поля
Ароматът на лавандуловото масло действа успокояващо / Gulliver/Getty Images

Друга популярна лилава билка е лилавият босилек, който е богат на витамин А, витамин С и калций. Той е много полезен за здравето на косата, кожата и очите, а чаят от него е еликсир през студените есенни и зимни дни.
 
Чудодейният лимец
 
Чудното древно жито лимец, също има лилава разновидност. Зърна див лимец са открити в разкопки, датиращи от епипалеолита в регион на Близкия изток, известен като Плодородния полумесец.

Лимецът е много по-поносим за хора, които иначе проявяват непоносимост към глутена и не могат да консумират бяло брашно
Лимецът е много по-поносим за хора, които иначе проявяват непоносимост към глутена и не могат да консумират бяло брашно ThinkStock/Getty Images

Смята се, че за пръв път лимецът е култивиран около 7500 г. пр. Хр. в периода на т. нар. догрънчарски неолит. Лимецът е силен антиоксидант и биопродукт с добри лечебни свойства. Изключително богат е на витамините А, В и Е, белтъчини и минерали (цинк, магнезий, манган, фосфор). Той олицетворява напълно Хипократовата мечта храната да бъде лекарство.

Лимецът лекува анорексия и безплодие, твърди известен билкар

Учени казват, че витамин Е играе защитна роля за сърдечно-съдовата система, подпомага функцията на половите жлези, а като добър антиоксидант спомага за бързото извеждане от организма на свободните радикали. Минералите от своя страна способстват за нормалното физиологично състояние на организма.
 
Интересен факт е, че съдържанието на цинк в лилавият лимец е много по-голямо от това в обикновения. Високото съдържание на магнезий пък го прави изключително полезна храна за спортуващи хора и особено за страдащите от мускулни травми и разтягания.
 
И не на последно място - този вид пшеница се оказва много по-поносима за хора, които иначе проявяват непоносимост към глутена и не могат да консумират бяло брашно.
 
Професор Жу Вейбиао, изследовател на хранителните вещества към Националния университет в Сингапур, създава лилав хляб, богат на антиоксиданти, с 20 процента по-бавно разградим от обикновения бял хляб и създаден изцяло от естествени съставки. Според него лилавият хляб може да се окаже първата суперхрана в света на тестените изделия.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА