Лавандулата е вечнозелен храст със сребристи листа, който произхожда от Средиземноморието. Лечебната му сила идва от цветовете и може да бъде съхранена по няколко начина. Най-популярният е чрез извличане на етерично масло. Произвежда се също и лавандулова вода, която се използва в козметиката. Също така можете да изсушите билката в домашни условия.

Древните египтяни отглеждали лавандула, която наричали индийски класове, в свещената градина на Тива. Скъпоструващите благовония от лавандула били важни за международната търговия и съпровождали знатните хора през целия им живот и дори след смъртта - лавандула използвали при балсамирането. През 1922 година в запечатаните урни с благовония на Тутанкамон били намерени остатъци от лавандула, а ароматът им се запазил 3000 години.

Съпровождайки човека от древността, лавандулата завинаги е влязла в религиозната култура и митология. Предполага се, че за да облекчи живота на земята на изгонените от рая Адам и Ева, Бог им подарил полезни треви. Сред тях били розмарин и лавандула - розмарин за поддържане на духа, лавандула за наслада на душата.

Благоприятни ефекти

Лавандулата е най-популярното етерично масло. Това се дължи на способността му да освободи напрежението, да дезинфекцира кожата и успешно да излекува много дихателни проблеми.

Лавандуловото масло се получава от растението лавандула и е създадено чрез парна дестилация.

Лавандулата има много специфичен мирис и може да се открие из целия свят. Тя има естествено успокояващ аромат, поради което тя се използва като естествен релаксант, когато хоратата са нервни или по-активни.

За добър сън

Различни тестове са били извършени, за да докажат, че лавандулата помага на хората да подобрят съня си. Лекарите обикновено препоръчват да се използва лавандулово масло в случаи на безсъние.

При болно гърло

Ако страдате от възпалено гърло, ако имате остра ангина, ларингит или друго възпалително заболяване, не бързайте да посягате към лекарствата. Лавандулата е идеална за лечение на болно гърло.

Вижте още:

Бабини зъби - билката за полова мощ

Ментата - истински дар от природата

Джинджифилът - панацея за много болести

Куркума - билката, която лекува 600 болести

Плевелът, който лекува 101 болести