Лъжица семена от чиа съдържа повече калций от чаша мляко
Лъжица семена от чиа съдържа повече калций от чаша мляко / Thinkstock/Getty Images

Наскоро учените потвърдиха, че редовната консумация на зърна, семена и ядки е ключова за дълъг живот, тъй като понижава риска от възпаления. Сред всички тези продукти обаче малко могат да се сравнят със семената от чиа, чиито качества възхваляват експерти, цитирани от в. "Сънди експрес".

Само една лъжица семена от чиа е достатъчна, за да осигури редица ползи за здравето. Въпреки това тази суперхрана все още присъства в менюто само на най-загрижените за здравето си хора.

По този повод британската специалистка по хранене и авторка на книгата "Естествена здравна библия за жени" д-р Мерилин Гленвил изтъква, че лъжица семена от чиа съдържа повече калций от чаша мляко, повече омега-3 мастни киселини от сьомгата и повече антиоксиданти от боровинките.

"Ползите от семената от чиа са неизброими. Ако искате бърз енергиен заряд, то това е Вашият продукт.

Семената от чиа също така помагат за отслабване, тъй като абсорбират 10 пъти повече вода от собствения си обем. По пътя си към стомаха те се превръщат в обемиста маса, която забавя храносмилането, дава по-продължително усещане за ситост и потиска апетита за захар", казва д-р Гленвил.

Източник: БТА