Здравословно хранене според цветовете на дъгата
Здравословно хранене според цветовете на дъгата / Thinkstock/Getty Images

Храненето според цветовете на дъгата или консумирането на плодове и зеленчуци от различни цветове подобрява вашето здраве, а според американското министерство на земеделието, намалява риска от рак, сърдечни заболявания, диабет, хипертония и други заболявания, характерни за съвремието, в което живеем.

Оказва се, че седемте цвята на дъгата, освен красиви са и здравословни, когато касаят храни. Ето и малко любопитна информация за силата на цветовете и храните:

Червеният цвят означава храни, богати на ликопен и антиоксиданти. Червените плодове и зеленчуци се явяват най-големите врагове на раковите клетки. Такива храни са: ягоди, домати, ябълки, череши, червено грозде, малини, дини, червени чушки, червено цвекло и други.

Оранжевият цвят означава храни, богати на бета-каротин и витамин А, който е от изключително значение за доброто зрение. Такива храни са моркови, оранжеви чушки, тиква, сладки картофи и други.

Жълтият цвят означава храни, богати на каротеноиди и лутеин, полезни за очите и за предотвратяване на рак. Такива храни са пъпеши, царевица, лятна тиква, жълти зърна, грейпфрут, лимони, портокали, нектарини и папая.

Зеленият цвят означава храни, богати на лутеин, зеаксантин и антиоксиданти. Консумирането им е полезно за очите, костите и зъбите, с противоракови свойства. Такива храни са тъмнозелените зеленчуци, целина, медена роса и киви.

Синият и лилавият цвят означават, храни богати на флавоноиди, наречени антоцианини и фенолови съединения, полезни за мозъка, паметта и сърдечно-съдовите заболявания. Такива храни са: боровинки, червено зеле, грозде, патладжан и стафиди.

Белият цвят означава храни, богати на алицин и селен. Те са полезни за сърцето и се използват като превенция срещу рака. Такива храни са банани, кафяви круши, карфиол, чесън, гъби и други.

foodpanda.bg, ви съветва да проявите фантазия, за да изобретите най-пъстроцветното меню за вашата трапеза, така че то да гали не само окото, но и да набави всичко необходимо за вашия организъм.