Девет зеленчукови факта, които не знаете
Девет зеленчукови факта, които не знаете / ThinkStock/Getty Images

По случай Националната вегетерианска седмица, която започва във Великобритания, в. "Дейли експрес" публикува няколко любопитни факта за зеленчуците:

1. От ботаническа гледна точка плод е узрелият яйчник, заедно със семената, на цъфтящо растение. С понятието зеленчук се обозначават останалите ядливи части на растението.

Задължително белете кората на плодовете и зеленчуците

2. В кулинарията представите за зеленчук и плод понякога се различават от ботаническото значение.

3. През 1893 г. Върховният съд на САЩ постановява, че внесените домати трябва да бъдат таксувани като зеленчуци, въпреки че от гледна точка на ботаниката са плодове.

Доматът - плод или зеленчук?

4. Думата зеленчук и производните й се използват от XV век. Понятието вегетарианство придобива популярност около средата на XIX век.

5. Наименованието на град Чикаго произлиза от френската интерпретация на индианската дума shikaakwa, която означава "див лук" или "див чесън".

6. През 1996 г. на борда на совалката "Колумбия" на НАСА картофите стават първата отгледана в космоса храна.

Не съхранявайте картофите в хладилник

7. Наименованието на патладжан на италиански произлиза от понятието mela insana или "луда ябълка" заради битуващото схващане, че консумацията му води до лудост.

8. Според проучване на хранителната марка "Линда Маккартни", която носи името на покойната първа съпруга на бившия бийтъл Пол Маккартни, понастоящем 12 процента от британците са вегетарианци.

Осем любопитни, но малко известни факта за доматите

9. Проучване на компания "Нестле" показва, че 47 процента от децата са хапвали градински буболечки. За сметка на това 71 процента от малчуганите отказват да консумират зелени зеленчуци като спанак и зеле.

Източник: БТА