Суперполезната храна
Суперполезната храна / ThinkStock/Getty Images

Популярността на здравословната храна набира обороти. Чипсът и шоколадите се заменят от смеси от плодове и орехи, натурални десерти със семена и какаови зърна, напитка въз основа на ободряващия чай и кокосовата вода. На повечето продукти може да се прочете надписът "superfood".

Суперфудът може да бъде разделен на три категории - продукти за здравето (годжи бери и асаи, спирулина на прах, семена чиа), за красота (кокос, алое вера, семена от грозде), за жизненост (чай мате, какаови зърна).

Но учените не бързат да приписват полезни свойства на всичко ново от Тибет, Австралия и Япония. Още от 2007 г. в Европейския съюз е в сила препоръка, според която наименованието "superfood" на опаковката на стоката може да се използва само при наличието на изследвания, доказващи полезните свойства на продукта. Ако доказателството отсъства, в рекламата на стоката е забранено да се дава обещание за целебна сила на екзотичната храна.

Преди това напълно свободно на храните се приписваха всякакви вълшебни свойства. Само до преди десет години в Германия например се приемаше, че червената боровинка е продукт-чудо.

Пет популярни мита за здравословните храни

Боровинковите сокове, екстракти и всякакви продукти на основата на този плод обещаваха на потребителите да забравят завинаги за циститите и всякакви други проблеми с отделителната система. Но когато нещата стигнаха до сериозните изследвания, се оказа, че този червен плод не е способен да замени лекарствените препарати - чудодейните му лечебни свойства така и не бяха доказани. Въпреки това продажбите на напитки от боровинки в продължение на години бележеха стабилен ръст.

Суперполезната храна
netinfo


Ако преди 20 години за супер здравословна храна се смяташе ябълковият оцет, в началото на 2000 г. - боровинките, то днес броят на вълшебните чудо продукти е нараснал до няколко десетки. Според изследователите популярността на тези храни е циклична, на всеки няколко години в магазините се появява ново вълшебно наименование. Необходими са около три-четири години, за да се превърне продуктът в разпознаваем, след това настъпва пикът на продажбите по високи цени, след което цената отново се понижава.

Сега в супермаркетите се наблюдава бум на семената от чиа, които са богати на Омега-3 киселени. "Мастните киселини са прочути със своите противовъзпалителни свойства. Но в каква степен редовната употреба на семената чиа влияе върху сърдечно-съдовите заболявания, диабета и рака предстои да бъде установено от учените", твърди говорителят на Германското дружество за обществено хранене Анте Гал впред в. "Дер Тагесшпигел".

До появата на резултатите от изследванията трябва да се отнасяме скептично към обещанията на опаковките.

Суперполезната храна
netinfo

Консумацията на тази суперхрана в Германия през 2014 г. се увеличи пет пъти само за една година. Общата сума от продажбите на семената на ацтеките е достигнала 4,5 млн. евро, отбелязва ДВ. Германия, както и преди заема второ място в света след САЩ по годишни приходи от продажби на биопродукти, които достигат 8 млрд. евро.

Полезните вещества в плодовете и зеленчуците, които изхвърляме

"Продавачите на т.нар. "суперхрани" използват еднакви стратегии за излизане на пазара. Тези стоки са популярни благодарение единствено на своята екзотичност и уникалност", обяснява експертът по хранене и представител на Центъра за защита на правата на потребителите в провинция Северен Рейн-Вестфалия Ангела Клаузен. Най-популярната стратегия днес е да се напише на етикета за наличието на антиоксиданти, които са способни да се борят със свободните радикали.

Но не си струва да се увличаме по подобни храни - прекомерната им консумация може да предизвика маса негативни последици.

Не само полезни, но и опасни

Не трябва да се забравя, че екзотичните продукти идват от далечни страни и никой не знае в какви условия са отглеждани и съхранявани. Например, многобройните изследвания доказват, че в чая от Китай се съдържа голямо количество тежки метали. А младите пшенични кълнове витграс и годжи бери съдържат пестициди.

През 2013 г. Федералният институт за медикаменти и медицински продукти в Бон публикува предупреждение, в което се говори за намаляване на лекарствените свойства на антикоагулентите при едновременната употреба на годжи бери. Тези препарати срещу тромбоза не се препоръчва да се приемат съвместно със суперхраните, тъй като дори три-четири чашки чай с годжи бери могат да доведат до кръвотечение.

Освен това плодовете и растенията, отглеждани на други континенти, могат да доведат до алергии. Експертът Ангела Клаузен съветва да се консумират преди всичко местни продукти, а след това - екзотични.

Наистина ли суперхраните са толкова полезни?

Суперхраните могат да се купят достатъчно лесно - заради своята популярност те винаги могат да се намерят в магазините с органични храни или аптеките. Тяхната цена обаче може да наруши спокойствието на привържениците на здравословното хранене. Малцина знаят, че на рафтовете в обикновените супермаркети винаги има по-евтини аналози.

Суперполезната храна
netinfo

Например орехите съдържат не само мастни киселини, но и мелатонин, който е важен за работата на мозъка. Шипката и лимоните са богати на витамини, каротиноиди и антиоксиданти. Антивъзпалителните свойства на тези продукти е доказана от десетилетия.

Асай бери от Бразилия, чийто здравословен ефект е доказан само при тестове, може с лекота да бъде заменени от боровинки или френско грозде. В тези плодове се съдържанието на витамин С също е високо. На Годжи бери от Китай се преписват антивъзпалително въздействие, което е било доказано в резултат на 20-годишното изследване. Но опитът се е провеждал с отделни полизахариди.

Суперполезната храна
netinfo

Здравословните храни също са вредни

Отлична алтернатива на семената чиа - лененото семе, което струва осем пъти по-евтино. В резултат на изследванията е била установено, че ленът положително влияе на стомашно-чревния тракт, освен това учените говорят за възможното противораково въздействие. До ден-днешен ползата от семената чиа не е доказана научно.

Анте Гал потвърждава, че много от чудодейните продукти съдържат голямо количество витамини, минерали и незаменими аминокиселини. "Но цената на суперхраните е много по-висока от цената на местната храна, която също е богата на полезни вещества", коментира експертът.

Тя добавя, че европейците не страдат от дефицит на витамини, затова в ежедневната диета не е задължително да се включват твърде екзотичните плодове.

Източник: БГНЕС