Привлечени в качеството на обвиняеми са 13 лица
За първи път са запорирани и иззети суми за общо над 800 000 лв., за които има събрани доказателства, че са за купуване на гласове в полза на определен кандидат, партия или коалиция.Това съобщиха от Прокуратурата

По искане на обвинението са запорирани 425 000 лева, предвидени за ползване за изборни нарушения. В хода на разследването са иззети още и 383 000 лева и евро в различни купюри, които били предназначени за купуване на гласове.

34 души са задържани за изборни нарушения (ВИДЕО)

41 са разследванията на изборни нарушения от началото на кампанията в цялата страна, сочат обобщени данни от дежурните звена в МВР, ДАНС и ПРБ. Повдигнати са обвинения на 13 души.

Общо образуваните в прокуратурата преписки за нарушения на изборното законодателство, са 728. След анализ на информацията от Националното междуведомствено звено се установява, че подадените сигнали, свързани с изборния процес, са по-малко в сравнение с предходните парламентарни избори през 2017 година, когато те са били 945. 

144 сигнала за нарушения на изборния процес са регистрирани през март

По-малко са и разследванията на изборни нарушения - през 2017 г. те са били 99, а при вота сега за 45-о Народно събрание - 41 досъдебни производства.