/ iStock/Getty Images
Общо 144 сигнала за нарушения на изборния процес са регистрирани към 31 март от Националното междуведомствено звено. То беше създадено с цел бърза и адекватна реакция срещу престъпления, свързани с изборния процес, съобщават от прокуратурата.

По подадени сигнали компетентните прокуратури са възложили проверки по общо 163 преписки. Образуваните до момента досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите са общо 14.

Задържани са общо 34 души по закона за МВР. Обвиняеми по разследвания за каналджийство, лихварство, пране на пари, наркоразпространение и други, изграждат престъпни мрежи по предлагане на имотни облаги с цел осигуряването на гласове в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. Това става ясно от проведените анализи.

С оглед законосъобразното провеждане на изборите, насрочени за 04 април, ПРБ, МВР и ДАНС ежедневно анализират постъпващата информация. На 30 март са проведени специализирани операции в три области.

Действията са извършени във връзка с разследвания за пране на пари и лихварство, по които има събрани данни, че се извършва и престъпна дейност, попадаща в обхвата на чл. 167-169г от НК. Целта на операциите е гарантиране на сигурността, опазване на обществения ред и ефективно противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите в страната.

Компетентните прокуратури са поискали налагането на запори на сума в размер на над 425 000 лв., като от задържаните са иззети и около 240 000 лв. и евро в различни копюри, за които са налице данни, че са предназначениза купуване на гласове. Националното междуведомствено звено ще предоставя ежедневна актуална информация.