Родителите на 11-годишно момиче твърдят, че дъщеря им е станала жертва на киберпрестъпление. Детето било принудено да се запише във видеоклип с порнографско съдържание, а след това клипът бил разпространен във Facebook, предаде NOVA.

Защо детската порнография е най-често срещаното киберпрестъпление в Плевенско

Момичето обяснява, че всичко започнало с една покана за приятелство от 15-годишно момче, което тя е виждала в квартала.

„Момчето й писало "Изпрати ми клип как се докосваш. Ако не ми го изпратиш, ще те причакам и ще те изнасиля", разказва майката на детето.

Смразено от ужас, момичето отказало. Започнали заплахите. Все по-реални и все по-зловещи, докато срама не отстъпил на страха. Детето направило клипа, който веднага бил разпространен в интернет и започнали подигравките. „Преди известно време се стигна до епилепсия, до припадъци, тя психически е много слаба", споделя притеснената майка.

Даркнет - тъмната страна на интернет

Майката на 15-годишния младеж твърди, че синът бил популярен в града и имал фалшиви профили във Facebook. Категорична е, че синът нямал нищо общо нито със заплахите срещу шестокласничката, нито с разпространението на клипа.

В прокуратурата вече е постъпил сигнал по случая. Очаква се до 30 дни прокурорът по случая да се произнесе. „Най-популярните обекти на такъв вид престъпление са вече деца от 8 до 12-годинишна възраст. Те са над 50 са за изминалите две години, през 2016 година те са над 40. Така че виждаме една тенденция на увеличаване", обясни Явор Колев, началник на сектор „Компютърни престъпления" в ГДБОП.

Момчетата-жертви на такъв вид престъпления били дори повече от момичетата, твърдят от полицията. А случаите се увеличавали заради активността на децата в социалните мрежи.

Всеки днес може да стане киберпрестъпник

Майката на 11-годишното момиче обвинява и себе си. Откакто съпругът й заминал на работа в чужбина, отглеждала децата си сама. „Ходя всеки ден на работа, без почивен ден. Работя в едно село, което се намира на 25 километра", разказа тя.

В повечето случаи, извършителите на киберпрестъпления срещу деца са заловени, твърдят от полицията. Но след като вредата върху децата вече е нанесена.

Източник: nova.bg