Всеки днес може да стане киберпрестъпник
Всеки днес може да стане киберпрестъпник / БГНЕС

Всеки днес лесно може да стане киберпрестъпник - софтуерът за това е достъпен в интернет, а скритата част от мрежата (сайтовете, които не попадат в резултатите на търсачките) дава възможност на злосторниците да се прикриват без усилие. Това заяви на пресконференция еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом при представянето на резултатите от едногодишната дейност на Центъра по киберпрестъпност на ЕС (ЕС3), съобщава БТА.

По нейните думи полето на киберпрестъпленията е сред най-непознатите, тъй като жертвите често се срамуват от това, че са били измамени, или биват обезщетявани от банките, когато сметките им бъдат поразени. Тя се позова на статистически данни, според които 12 процента от гражданите на ЕС са станали жертва на киберпрестъпниците, след като електронните им пощи или акаунтите им в социалните мрежи са били хакнати. Седем процента от европейците са били измамени при плащане онлайн с кредитна карта.

Директорът на ЕС3 Трьолс Йортинг даде примери с новите опасности за законността, възникнали от интернет - гледането на видео с престъпно съдържание онлайн, което не оставя следи по компютрите, защото не се запаметява на твърдия диск, както и проникването в информационните системи на държавните структури, например в митниците. Друг пример, посочен от него, е издаването и клонирането на кредитни карти, с които вместо да се оборудват с оръжие и маски, крадците задигат милиони евро за часове, без да напускат мазето, от което действат.

Сред най-честите измами в интернет, предотвратявани през последната година от ЕС3, са били съобщенията, появяващи се на екраните на хората, в които те биват обвинявани, че са посетили сайт с детска порнография. Съобщенията, придружени с блокирането на поразения компютър, приканват за плащането на глоба, за да бъде избегнато наказателно преследване. От подобен зловреден софтуер за година са били поразени десетки хиляди компютри по света, а предприетата акция е довела до арести, основно в Испания. Били са предотвратени нападения над информационните системи на банки в Германия, Холандия, Латвия, Люксембург и Швейцария.

Статистиката отчита, че днес достъп до интернет имат 2.5 млрд. души, а в следващите четири години броят им ще се повиши с още милиард и половина. Уточнява се, че интернет става все по-лесен за използване от престъпниците, които търгуват с оръжие, наркотици, детска порнография, перат пари и дори поръчват убийства. Очакванията на експертите са киберпрестъпността да отбележи значителен ръст в Югоизточна Азия, Африка и Южна Америка.