Пламен Георгиев
Пламен Георгиев / БГНЕС
Спецсъдът постанови най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", на един от обвиняемите чиновници от Комисията по хазарта, които е трябвало да упражняват контрол, но не са го направили.

Комисията по хазарта е глобила фирмите на Божков със 700 млн. лв.

Досега Пламен Георгиев беше под "домашен арест". Съдът прецени, че той е съпричастен към организираната престъпна група, ръководена от Васил Божков.

На другия обвиняем от Комисията по хазарта - Тодор Марков, мярката обаче не бе променена и той остава под домашен арест.

Решението на съда за мерките за неотклонение е окончателно.

"Съдът уважи  протеста на прокуратурата в тази му част и постанови задържане на Пламен Георгиев. Бяха приети и нашите аргументи, че неправилно първостепенният съд е извел извод за липса за обосновано предположение за обвинението за участието му в организирана престъпна група", коментира пред журналисти прокурор Тихомир Стоев.

Адвокатът на Тодор Марков - Слави Димитров, пък отново подчерта, че клиентът му е бил само 6 месеца на този пост.

"Той е бил ръководител и не е имал функции да взима решения. По закон формирането на решенията е на председателя, той дава на директора, директорът - на Марков. Марков само физически определя кой да отиде на проверка. Нямаме твърдение на прокуратурата, че той е осуетил проверка", посочи той.

Георгиев и Марков са обвинени, че тенденциозно не са упражнявали контрол върху фирмите на Васил Божков и са били част от организирана престъпна група, ръководена от хазартния бос.

Само държавата с право на лиценз за лотарийни игри

Предишната инстанция не се съобрази с искането на прокуратурата да бъдат оставени в ареста и им постанови по-лека мярка - домашен арест. Магистратите прецениха, че няма опасност обвиняемите да се укрият, а единият от тях настоя да бъде освободен, за да се грижи за болния си баща.