Менда Стоянова
Менда Стоянова / БГНЕС
Решението взе бюджетната комисия на второ четене
Лиценз за организиране на лотарийни игри може да бъде издаден само на държавата.

Това прие на второ четене бюджетната комисия с 12 гласа „за“ и 6 „въздържал се“ с поправките в Закона за хазарта. Изключение прави само организирането на томбола, бинго, кено и техните разновидности.

Лотарийните игри ще се организират само от Българския спортен тотализатор с нает от него персонал в собствени или пунктове под наем, които са обособени като места за лотарийни игри.

Симеонов обвини Комисията по хазарта в недостатъчен контрол (ВИДЕО)

По думите на Менда Стоянова би трябвало спечелилите досега от лотариите да си получат наградите, въпреки че от влизането в сила на закона се прекратяват лицензите на действащите лотарии.

„Хазартният оператор не му се отнема лиценза, спира се лиценза на една от неговите игри. Този хазартен оператор с лиценз може да продължи да осъществява други видове, включително онлайн, хазартни игри, ако има лиценз за такива“, обясни тя.

Бюджетната комисия прие промените в Закона за хазарта

От Българския спортен тотализатор изразиха резерви към текста в закона, с който се предвиджа лотарийните игри да се организират само в собствени обозначени пунктове, тъй като според тях така ще се увеличат драстично разходите за обектите, което пък ще доведе до намаляване на отчисленията, които се правят за спорта. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче определи притесненията като неоснователни, тъй като оттук нататък се очаква само Спортният тотализатор да организира лотарийните игри и от това ще се увеличат приходите му.

Също така според нея така ще има по-сериозен контрол върху начина, по който се разпространяват лотарийните игри.

Валери Симеонов, който е вносител на поправките в Закона за хазарта, остана доволен от гласуването в бюджетната комисия и посочи, че така масовата хазартна зависимост ще бъде сериозно ограничена.

Борисов за хазарта: Думите одържавяване и национализация са дълбоко неверни

„Абсолютно съм доволен, защото на първо място са интересите на държавата. Държавата ще получава годишно няколко милиарда. Има освободена пазарна ниша за около2 млрд лева. Всичко е в ръцете на Спортния тотализатор, тези пари трябва да отидат в държавата, защото са от хазартна зависимост. А тази зависимост винаги е била ползвана в полза на държавата, която разпределя тази пари за различни цели - за спортни клубове, култура“, обясни той.

Лидерът на НФСБ разкри, че след време готви и други поправки в Закона за хазарта, с които да се ограничи броят на казината и бинго залите.

„Идеята ми е да се удари по казината и бинго залите, те са много. Трябва да бъдат изтеглени само на границите и по големите курорти. В тази посока ще се мисли“, каза той.

По време на разискванията в бюджетната комисия предложението на БСП да се забрани напълно рекламата на хазарта не срещна подкрепата на никого и то не беше прието.

От министерството на спорта изразиха отрицателно мнение, тъй като това щяло да се отрази на Българския спортен тотализатор. Валери Симеонов също определи предложението като „недодялано“, тъй като предложеният текст може да застраши спортните клубове, които използват екипи с рекламни надписи.

Вероятно следващата седмица ще бъдат приети окончателно поправките в Закона за хазарта в пленарната зала.