/ БГНЕС
До намирането на титуляр постът ще се заема от Георги Йорданов
Министърът на финансите Владислав Горанов назначи нов председател на Държавната комисия по харта. След като досегашният шеф Александър Георгиев бе освободен от поста, до намирането на титуляр мястото му ще бъде заето от Георги Йорданов.

Пуснаха на свобода шефа на Комисията по хазарта срещу 40 000 лв. гаранция

Александър Георгиев се сдоби с обвинение от прокуратурата за това, че покровителствал бизнеса на Васил Божков, за което бе и задържан, но по-късно освободен под парична гаранция в размер на 40 000 лева.

Георги Йорданов има богат административен опит, придобит на експертни и ръководни длъжности. До момента заемаше длъжността началник на кабинета на министъра на финансите, в която встъпи през ноември 2014 година. Преди това е бил ръководител на Инспектората на Министерството на околната среда и водите. В периода от декември 2010 г. до април 2014 г. е държавен инспектор в Инспектората на Министерството на финансите. От януари 2000 г. до октомври 2010 г. последователно е заемал длъжностите директор на Инспектората на Министерството на земеделието и храните и главен секретар на Националната служба за растителна защита. Професионалната му кариера започва в финансовото министерство през 1995 г., като инспектор в данъчната администрация и главен данъчен инспектор в Службата за предотвратяване и разкриване на данъчни нарушения.

Министерство на финансите

Прокурори и експерти описват колекцията на Божков (СНИМКИ)

В следствие на разговори с министъра на правосъдието, министъра на икономиката, изпълнителния директор на Националната агенция за приходите и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ са предприети и действия за промяна в състава на комисията. Новите ѝ членове са Стоян Стоянов – главен секретар на Министерството на правосъдието, Паун Илчев – и.д. председател на Българския институт по метрология, Красимир Бояджиев – началник на отдел „Разследване на особени случаи“, дирекция „Контрол“ в Централно управление на НАП и Емил Захариев – директор на специализирана дирекция в ДАНС.