Ученици от Северозапада масово играят хазарт
Ученици от Северозапада масово играят хазарт / Дарик Враца

Проучване сред ученици от градовете Враца и Видин показа, че 83 % от тях са си купували лотарийни билети за изтриване в последната година. 11 на сто правят това всяка седмица, а 10 на сто – всеки ден. Всеки трети признава, че играе хазартни игри онлайн, а 35 % са участвали в залагане на пари при игра на карти. Стряскащите данни представи днес във Враца проф. Соня Карабельова, заместник декан на философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професорът е ръководител на проекта „Повишаване на хазартната култура на юношите в региона на Враца и Видин“, в рамките на който се е провело проучването сред учениците. Подобно изследване се прави за първи път в България и е финансирано от Държавната комисия по хазарта.

В него са взели участие 230 ученици на възраст от 16 до 19 години от четири училища в двата града от Северозапада. В анонимната анкета половината от тях признали, че дават по 5 лева на всяко залагане. Пет на сто залагали между 50 и 100 лева, а 11 на сто – над 100 лева наведнъж. Голяма част от анкетираните – 48 % - заявили, че родители им също участват в някаква форма на хазарт. За 90 % от тийнейджърите обаче това не било някакъв проблем. Основната причина, която учениците посочват, за участие в хазартните игри, е бързото и лесно забогатяване. Следващи по важност са търсене на емоции и потребността от знания за хазартните игри, които ще направят по-лесна печалбата при следващи участия. Проучването е разкрило, че 9 % от анкетираните вече са развили проблемно хазартно поведение.

Освен анкетата в рамките на проекта са проведени отделни срещи с учениците, родителите и учителите. Изготвен е и наръчник за разпознаване и справяне с проблемното и патологично хазартно поведение на юношите. Необходима е обаче национална стратегия за предпазване на младите хора от хазарта – категорична е проф. Карабельова.

В срещата взеха участие също областният управител Малина Николова и зам.-областният управител Мирослав Комитски, които бяха домакини на събитието и представители на Държавната комисия по хазарта.