/ БГНЕС
Прокурори и експерти влязоха в офиса на "Нове холдинг", за да описват вещи от колекцията на Васил Божков.

До момента е ясно, че са конфискувани ценни картини и експонати от дома на бизнесмена.

Ако се стигне до изнасяне на експонати от частния музей на Васил Божков, това може да отнеме и седмици. Всеки предмет в момента се описва по отделно, разясни представител на фондация „Тракия”, която отговаря за колекцията.

акция Нове холдинг
БГНЕС


Към момента самата фондация няма много информация за случващото се, има техен представител вътре в описващите колекцията. Стана ясно, че в частния музей на „Московска 45” се съдържат всички около над 3000 предмета.

акция Нове холдинг
БГНЕС

На място пристигна и наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Божков: Не съм заплашвал с убийство, не съм давал пари (ВИДЕО)
 

изземане Божков
БГНЕС


Миналата седмица говорителят на главния прокурор Сийка Милева увери, че предметите от колекцията на Васил Божков ще бъдат иззети в присъствието на най-добрите експерти в България, след като имаше хипотези, че ценните вещи се изнасяли в чували.
 

изземане Божков
БГНЕС


"Министерството на културата подхожда изключително отговорно и работи не за първи път съвместно с полицията и прокуратурата. Всякакви хипотези и такива глупости, че се слагат в чували са несъстоятелни", каза и министърът на културата Боил Банов.
 

изземане Божков
БГНЕС


Банов: Нищо от колекцията на Божков не е изнасяно с чували

Реакцията на Министерството на културата е след възмущение на бившия културен министър Вежди Рашидов, който в интервю заяви, че разследващите са се опитали "в чували и кашони" да конфискуват колекцията на свързаната с Божков фондация „Тракия“.

Категорично към момента няма разпореждания да се изнасят предмети от колекцията на Васил Божков, каза пред БНТ Александър Трайков, директор "Инспекторат за опазване на културното наследство" в Министерството на културата.

"В момента се правят огледи, описи, стая по стая. Участват четирима експерти от Министерство на културата, които са разпределени по обектите и следят за нормалното протичане на работата", съобщи Трайков.

Главният прокурор: Арестът на Васил Божков е официално потвърден от ОАЕ (ВИДЕО)

Трайков каза, че са изнесени няколко картини и в момента са в Националната художествена галерия за експертизи. "Нищо друго не е изнесено", подчерта той.