/ БГНЕС
"Министерството на културата подхожда изключително отговорно и работи не за първи път съвместно с полицията и прокуратурата. Всякакви хипотези и такива глупости, че се слагат в чували са несъстоятелни". Това съобщи на брифинг министърът на културата Боил Банов, цитиран от БГНЕС.

Реакцията на Министерството на културата е след възмущение на бившия културен министър Вежди Рашидов, който в интервю заяви, че разследващите са се опитали "в чували и кашони" да конфискуват колекцията на свързаната с Божков фондация „Тракия“.

Говорителят на главния прокурор: Божков води хибридна атака срещу прокуратурата

„Инспекторатът към министерството има постоянни представители, реставратори от Националния исторически музей и Националната художествена галерия. Наша грижа е да опазим културното наследство, без значение на кого е и на какъв адрес. Гарантираме, че всичко ще бъде опазено, проучено и съхранено“, уверява министърът.

Божков: Не съм заплашвал с убийство, не съм давал пари (ВИДЕО)

Към този момент колекцията не е иззета, не е ясно кога ще стане това. Тепърва експертите ще подготвят и опаковат по специален начин изнасянето. Когато се стигне до този момент на изнасяне, ще се ползват депата на НХА. Там има специални условия, където ще се съхраняват.

Предметите от колекцията на Васил Божков се изземват в присъствието на най-добрите експерти в България, коментира по-рано днес и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.
БГНЕС