Васил Божков
Васил Божков / БГНЕС
От пресцентъра на "Нове холдинг" разпространиха лично изявление на Васил Божков по повод повдигнатите му обвинения и акциите на разследващите органи в офисите на фирмите и дома му. От екипа на издирвания бизнесмен, който се намира извън страната, уточниха, че засега той спира да говори пред медиите.

"Налагането на запори на сметки на фирми и частни лица без влязъл в сила ревизионен акт е незаконно. Изземването на имущество на частни лица без съдебно разпореждане е незаконно. Изземването на предмети със световна културно-историческа стойност от музей без съдебно разпореждане е незаконно. Изземването на предмети на над 6 хиляди години в торби и чували за боклук е престъпление срещу културното наследство, пряко причинило тяхното унищожаване. Унищожаването на културно и историческо наследство се счита за престъпление по международното право, както и, при определени обстоятелства, като престъпление срещу човечеството", посочва Божков.

Съдружник на Божков: Този господин е сериен изнасилвач (ВИДЕО)

"Предявяването на задочни обвинения с назначени служебни защитници, при положение, че лицето не е непълнолетно или социално слабо и не е било официално призовано, и има свои упълномощени защитници е грубо погазване на правото на защита и е незаконно. Произнасянето на присъди не е работа на прокуратурата, а на съда. Произнасянето на присъди от името на прокуратурата в ефира на национални медии е не само незаконно, но е и грубо погазване на конституцията и е характерно за управленията на Нацистка Германия и комунистическия режим в СССР. До произнасянето на съда не е доказано нито едно от напълно произволно повдигнатите ми обвинения", посочва още Божков.

"Фирмите, свързани с лотарийните игри, нямат неизплатени задължения към хазната. Имат, обаче, внесени над 500 милиона лева такси и данъци.
Аз нямам неизплатени задължения към хазната. Но съм един от най-големите данъкоплатци в държавата. Това са фактите. Всичко останало са спекулации до доказването им в съда.

Призовавам прокуратурата да спазва българските и международните закони и да се въздържа от непремерени и емоционални изблици. Неуместни сравнения, свързани с пенсионното осигуряване, хипотетични съждения, целящи единствено да вменят вина, не само уронват престижа на самия главен прокурор, но и категорично доунищожават доверието в независимостта на тази институция", заявява обвиняемият хазартен бос, на когото прокуратурата повдигна 7 обвинения и го обяви за ръководител на ОПГ.