/ БГНЕС
Платили сме всички дължими данъци и такси, заявиха организаторите на лотарийни игри в позиция
Комисията по бюджет и финанси в парламента подкрепи на първо четене промените в Закона за хазарта, предвиждащи държавен монопол върху лотарийните игри, които да могат да се организират единствено от Българския спортен тотализатор. Вносител на текстовете е лидерът на НФСБ Валери Симеонов, а те получиха подкрепата на 11 депутати в ресорната комисия. Шестима от опозицията – БСП и ДПС, гласуваха с „въздържал се“.

Горанов предлага Комисията по хазарта да стане агенция

Пред колегите си Симеонов подчерта, че с мярката тотализатора ще увеличи многократно приходите си, част от които ще може да се пренасочат към развитието на спорта в България.

„По сега действащия закон, няма такива задължения към частните оператори на игри – да заделят за спорт или за каквото и да било. Единственото изискване е да платят една такса. Става въпрос за обороти от стотици милиони левове“, аргументира Симеонов предложението си.

Борисов за хазарта: Думите одържавяване и национализация са дълбоко неверни

Предложението предвижда още лотарийни талони да се продават единствено в лицензирани от Комисията по хазарта обекти, които обаче не трябва да се намират на разстояние по-близо от 300 метра от училища и университети. В момента подобна разпоредба съществува, но тя се отнася единствено до казината.

По законопроекта са постъпили положителните становище на Министерство на финансите, Министерството на младежта и спорта, както и образователното министерство. Отрицателно становище е на Българската асоциация на развлекателните и хазартни игри, откъдето заявяват, че готвените промени противоречат на Конституцията.

Васил Божков с позиция, сините фенове искат среща с премиера Борисов

По време на дебатите депутатите поискаха да чуят мнението на представителите на Държавната комисия по харзарта, такива обаче нямаше. „Няма, защото прокуратурата е там“, пошегува се председателят на Комисията Менда Стоянова, визирайки стартиралата проверка. След заседанието тя коментира, че през последната една годината българите са дали около 1 милиард лева за лотарийни талони.

Шефът на “Националната лотария“: По Конституция няма държавен монопол на хазарта (ВИДЕО)

Във връзка с качения за обществено обсъждане от Министерството на финансите друг законопроект, който предвижда трансформирането на Комисията по хазарта в едноличен орган – Национална агенция, както и други промени в сектора, Стоянова коментира лаконично: „Не съм чела предложения от преди няколко часа, защото си имах друга работа. Не мога да ги коментирам“. На въпроса защо въпросните промени идват чак сега, тя отговори: „Все някога трябва да се направят“.

В същото време фирмите, организатори на лотарийни игри, излязоха с позиция по промените, решението на бюджетната комисия и коментара на премиера. Частните лотарийни компании са изплатили всички дължими по закона данъци и такси и спазват буквата на Закона за хазарта такъв, какъвто той е, се посочва в нея. В официална позиция, подписана от Нове АД Холдинг, Intralot SA, Национална лотария АД, Евробет и БАРХИ, заявяват, че противоконституционно отнемане на действащ лиценз носи своите правни последствия и потенциални финансови обезщетения в размер на милиарди.

"В днешното си изявление министър-председателят Бойко Борисов посочи доклада от проверка на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) като основен аргумент за пропуснати вземания от държавата. Припомняме, че във вчерашното си изявление директорът на агенцията заяви, че няма нарушение на закона", заявяват в позицията си от "Нове холдинг". "Премиерът се позова на хипотетичен вариант, в който АДФИ излага, че лотариите са можели да платят стотици милиони повече, ако законът бил различен.
В тази връзка заявяваме, че нашите лотарийни компании са изплатили всички дължими по закона данъци и такси и спазват буквата на Закона за хазарта такъв, какъвто той е.


Сега действащият Закон за хазарта е изменен по предложение на финансовия министър Владислав Горанов през декември 2014 г. Промяната е аргументирана от министерство на финансите с “необходимостта от избягване на възможности за отклонения на данъчно облагане”, припомнят още организаторите на лотарийни игри.

По повод Законопроекта за хазарта на Валери Симеонов, премиерът едновременно заяви, че не става дума за “одържавяване” и “национализация”, но обвърза евентуална подкрепа от ГЕРБ при евентуално гласуване в НС под условие (дословен цитат): че “изрично трябва да бъде вписано, че не може да се отдава на концесия, да се аутсорсва и преотдава и трябва да бъде в забранителния списък за приватизация, да е сигурно, че абсолютно никой друг, освен държавата, няма да се занимава с тази дейност”. Така направената от премиера дефиниция описва безусловен монопол и присвояване на основните активи на всички лотарии", се изразява недоволство в позицията. В нея се предупреждава, че отнемането на лиценз ще има своите правни последици.

От компанията на Васил Божков поставят и въпроса за бъдещето  на ПФК "Левски", като заявяват, че ще дойдат на среща при премиера.

"Г-н Борисов заяви още, че предлагания от Валери Симеонов проектозакон за хазарта не е свързан с бъдещето и развитието на ПФК „Левски“. Само че предвижда спиране на дейността на компаниите, основни спонсори и дарители на клуба. В заключение добави, че е готов на среща с всички. Като страна в този дебат, приемаме поканата за среща на премиера, за да представим позициите си и да уточним тезите му", се казва в позицията.