съд
съд / Снимка: Дарик, архив
Много е лесно анонимно да хвърляш яйца и кофички с кисело мляко по сградата на ВСС, коментира членът на УС на Асоциацията на прокурорите
Асоциацията на прокурорите в България даде положителна оценка на процедурата, с която Иван Гешев бе избран за главен прокурор. На 14 ноември Висшият съдебен съвет (ВСС) препотвърди решението си, но за да встъпи в длъжност новият ръководител на държавното обвинение, президентът Румен Радев трябва да издаде указ за назначаването му. 

ВСС преизбра Иван Гешев за главен прокурор (СНИМКИ)

„За първи път, при действието на сегашната нормативна уредба, гласът на магистратите беше отчетен в проведената процедура. Становището на Асоциацията на прокурорите в България е, че процедурата беше проведена при стриктно спазване и в съзвучие с разпоредбите на Конституцията, Закона за съдебната власт и правилата, приети от ВСС“, коментира прокурор Владимир Николов, член на Управителния съвет на асоциацията по БНТ.

Пак плашат с бомби ВСС, докато обсъжда указа за Иван Гешев

Той потвърди, че Асоциацията на прокурорите е взела активно участие в процеса – от консултациите при президента до изслушването на Иван Гешев пред съдебните кадровици от ВСС.

Иван Гешев: Изборът ми е професионален, а не политически

„Много е лесно анонимно да хвърляш яйца и кофички с кисело мляко по сградата на Висшия съдебен съвет, докато отговорната и разумна позиция в една правова държава е всеки, съобразно своите правомощия, съблюдавайки разделението на властите, да защити своето мнение“, смята Николов.

Цацаров: Нека не спекулираме, че указът на президента има мотиви

Той оцени процедурата по избор като „открита и публична“, като според него са се чули всички аргументи „за“ или „против“, както и всички са имали възможност да изразят мнението си.

Магдалинчев: ВСС не е обсъждал позицията на Радев за Гешев

„За мен коментарите за натиск са необясними“, смята прокурор Николов, според когото номинацията на Иван Гешев от цялата Прокурорска колегия е показателна за това, че професионалната общност застава зад неговата кандидатура.
 
БНТ