ВСС избира следващия главен прокурор
ВСС избира следващия главен прокурор / БГНЕС
Магистратите гласуваха да не започва нова процедура за избор на главен прокурор
Няма да се отваря нова процедура за избор на главен прокурор, както поискаха четирима от магистратите във Висшия съдебен съвет. Кадровиците в съдебната власт изпаднаха в дълги, почти два часа спорове дали да стартират отначало процедурата за избор на нов главен прокурор. 20 на 4 бяха гласовете за това да продължи започната процедура и да се прегласува кандидатурата на Гешев. 

Днес Пленумът се събра, за да обсъди указа на президента Румен Радев, с който той им върна кандидатурата на Иван Гешев, както и да прегласуванието, което взе с убедително мнозинство в полза на кандидата на 24 октомври.

Пак плашат с бомби ВСС, докато обсъжда указа за Иван Гешев

Предложението за ново начало на процедурата очаквано дойде от председателя на ВКС Лозан Панов. „Ние трябва да чуем мотивите на президента и да се съобразим с тях. Ние сме длъжни да инициираме нова процедура за главен прокурор. Ако неглижираме мотивите на президента, рискуваме президентската институция да се превърне в нотариат, който слага печат върху решенията на ВСС“, аргументира се той.

На неговото мнение обаче се противопостави главният прокурор Сотир Цацаров, според когото при връщането на указа държавният глава е изразил публична позиция, но не и юридически мотиви. „Нека не спекулираме, че указът има мотиви“, призова той, правейки аналогия с връщането на указа за председателя на ВАС Георги Чолаков.

Цацаров: Нека не спекулираме, че указът на президента има мотиви

„И тогава кандидатурата беше върната и указът беше без мотиви. Това обаче в никакъв случай не омаловажава казаното от президента“, заяви настоящият главен прокурор.

Предложението процедурата да тръгне отначало, с номиниране и изслушване на нови кандидати, подкрепи и съдия Атанаска Дишева.
Към мнението се присъедини и Цветинка Пашкунова. „Главният прокурор е един от стожерите на съдебната власт“, каза тя пред магистратите и продължи: „Ние дължим на обществото нова процедура за избор на главен прокурор“.

Предложението получи отпор от Вероника Имова. „Ще нарушим Конституцията и Закона за съдебната власт, ако започнем нова процедура“, категорична бе тя.

Оттам нататък кадровиците се впуснаха в юридически обяснения за начина, по който да бъде решено дали процедурата да продължи или да бъде прекратена.
Спорът доведе и до пререкания между правосъдния министър Данаил Кирилов и съдия Атанаска Дишева. „Много добре знаем, че указът не може да се атакува, а че това е акт, който може да се оспори под Конституционния съд. Правим нещата изкуствено да се проточват", ядоса се той. За малко дори Кирилов напусна залата, а мястото му зае представляващият ВСС Боян Магдаличнев.

Иван Гешев: Търси се възможност за провал на процедурата (ВИДЕО)

Кирилов обвини Дишева, че „претопля стари опорни точки“, когато тя се опита да отправи въпрос към главния прокурор Сотир Цацаров, свързан с неговото изказване, че изборите на висшите магистрати се случвали не само във ВСС, но и „в две други сгради“.

„Дано викащите отвън оценят това ваше усърдие“, подхвърли Кирилов към съдийката, визирайки протестите под прозорците на ВСС. Там протестиращите срещу избора на Гешев слушаха заседанието на специално инсталирани тонколони.

В крайна сметка, след две процедурни предложения, кадровиците решиха да не рестартират процедурата, а да преминат към прегласуване на кандидатурата на Иван Гешев.