Търси се някаква възможност да се провали процедурата и кандидата в нея, каза в Благоевград кандидатът за главен прокурор Иван Гешев, цитиран от БГНЕС. 

В четвъртък Пленумът на ВСС предстои да прегласува кандидатурата на Иван Гешев, след като държавният глава Румен Радев я върна, отказвайки да издаде указ за назначаването му,

Цацаров: Не очаквам криза, ще гласувам отново „за“ Иван Гешев

„Няма какво да ме притеснява за четвъртък, на 10-часовото изслушване стана ясно, че няма от какво да се притеснявам, защото всеки български гражданин може да си изгради впечатление за мен, за работата ми, за концепциите ми. С такова живо предаване не се провежда процедура в нито една страна от Европейския съюз“, каза Иван Гешев. 

Иван Гешев: Изборът ми е професионален, а не политически

В резултат на работата ми през последните години много хора се притесняват, че Прокуратурата активно осъществява правомощията си по противодействие на престъпността и че засегнахме много сериозни икономически интереси за милиарди. Бяха повдигнати на обвинения на хора, които вие журналистите наричате олигарси, някои от тях още са в ареста. КОНПИ замрази сериозни икономически активи, което засегна сериозно финансови, политически, икономически и всякакви други интереси на тези кръгове, затова изборът ми е труден", допълни още той. 

Димитър Узунов: Ако отново има над 17 гласа за Гешев, президентът трябва да подпише

Според него малък кръг от хора се страхуват от закона, главно тези, които нямат практиката да го спазват, но президентът не е сред тях. Гешев благодари на държавния глава, че е упражнил законовите си правомощия, както и че е мотивирал позицията си. „Търси се някаква възможност да се провали процедурата и кандидата в нея“, бе отговорът на Гешев, попитан дали е възможно Конституционният съд да спре избора му.

Радев отказа да издаде указ за избрания от ВСС Иван Гешев

Кандидатът за главен прокурор, вътрешният министър Младен Маринов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пристигнаха в Благоевград, за да участват в Националната научно-практическа конференция на тема: „Системно-структурни подходи за подобряване на противодействието срещу корупционни престъпления в Република България“. Тя е организирана от равно-историческия факултет на ЮЗУ „Н. Рилски“.
БГНЕС