/ БГНЕС
Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България изпратиха съвместно становище до Европейската комисия заради безпрецедентния политически натиск, който се оказва върху членовете на ВСС и президента на РБ във връзка с избора на главен прокурор. 

Писмото е адресирано до първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и до Вела Йоурова - комисар по правосъдието, потребителите и равнопоставеност между половете. 

Асоциацията на прокурорите застана зад Иван Гешев и срещу уличния натиск

Двете съсловни организации определят процедурата по избор на нов главен прокурор като законосъобразна, публична и прозрачна, а мнението им е аргументирано с хронологията на избора, както и с представянето на номинирания кандидат Иван Гешев в продължилото почти десет часа изслушване от Пленума на ВСС.

Дойде времето, в което начело на прокуратурата трябва да застане прокурор

Следователите и прокурорите информират Европейската комисия и за събитията, които  предшестваха и съпътстват и понастоящем избора на Главен прокурор на Република България, включително и публикациите в средствата за масова информация, насочени срещу Гешев. Отбелязано е, че по тези публикации компетентните държавни органи в рамките на своята компетентност са извършили незабавно съответни проверки, при които не са били събрани данни за допуснати от Гешев нарушения на закона.

Борисов не подкрепя протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор


Като осъждат опитите за вмешателство в правомощията ВСС във връзка с избора на нов Главен прокурор двете  професионални организации оценяват обстановката, съпътстваща неприключилия все още избор, като опит за недопустима политическа намеса и изказват своето убеждение за законността на проведената процедура.

Пълния текст на становището на Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България може да видите ТУК