Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Следва ново прегласуване на кандидатурата му от висшите магистрати
Президентът Румен Радев връща на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложението за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, стана ясно от днешното му изявление на "Дондуков" 2. 

Според Радев е трябвало да се получи истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор.

Прокурори и следователи с писмо до ЕК заради политически натиск срещу Иван Гешев

В изявлението си държавният глава заяви, че Конституцията не го задължава да мотивира решението си, с което назначава новия главен прокурор или връща предложението на кадровия орган. Според Радев единствената кандидатура на Иван Гешев е лишила процедурата от състезателност, защото „наличието на алтернативи“ е белег за демократична държава.

Дойде времето, в което начело на прокуратурата трябва да застане прокурор

Румен Радев
БГНЕС

„Подходът за един кандидат бе подкрепен и от изпълнителната власт“, смята Радев, аргумент за което вижда във факта, че правосъдният министър Данаил Кирилов не се е възползвал от правото си да направи своята номинация.

Пореден протест с искане Радев да не подписва указа за Гешев

Румен Радев заяви още, че Иван Гешев е получил „масирана служебна и институционална подкрепа“ заради многото положителни становища, публикувани на сайта на Висшия съдебен съвет. Според него те са в нарушение на закона, защото идват от множество държавни институции, включително и от изпълнителната власт в лицето на МВР, ДАНС и ГДБОП.

Гешев: Атакуват ме засегнати от добрата работа на прокуратурата, няма да се дам

"Обществото ни е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта и затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие. Негов израз са становища от изчерпателно изброени в Закона за съдебната власт субекти - неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши училища и научни организации - т.е. от гражданското общество", аргументира се президентът. 

ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор, на ход е президентът

ВСС избра Иван Гешев за следващ обвинител номер едно на 24 октомври с голяма мнозинство от 20 на 4 гласа. Номинацията му издигнаха всички 11 членове на Прокурорската колегия, а настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича в началото на следващата година, вече декларира, че ще даде подкрепата си за Гешев дори и два пъти, ако това се наложи.