Иван Гешев
 Иван Гешев / БГНЕС
Политико-икономически кръгове създават идеологията си върху компроматни атаки, каза номинираният за главен прокурор
Време е прокуратурата да поеме отговорност за собственото си управление, заяви кандидатът за главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването си пред магистратите от Пленума на ВСС. Пред тях той представи своята концепция за управлението на държавното обвинение за 7-годишния си мандат, ако бъде избран за поста.

Сигнал за бомба във ВСС, но изслушването на Гешев продължава

Гешев изрази увереност, че ще се справи с отговорностите и задачите, които ще стоят пред него, позовавайки се на дългогодишния си юридически стаж в правоохранителните органи. „При ясното съзнание за атаките срещу мен, срещу семейството ми и срещу самата прокуратура, които бяха очаквани. Казах, че ще се случат и се случиха“, заяви единственият кандидат за главен прокурор.

„В България съществуват политико-икономически кръгове, с определен финансов и медиен ресурс. Те са засегнати от добрата работа на прокуратурата“, продължи той и увери, че няма да се откаже, заради подкрепата и доверието, гласувани му с неговата номинация от Прокурорската колегия.

Протестиращи срещу Гешев окупираха Орлов мост, зоват за палатков лагер на кръстовището

„Те изграждат идеологическата си база върху компроматни атаки срещу прокуратурата и съдебната власт. Не приемем това, че ми казват кое е истина или лъжа“, каза още той и допълни: „Да се откажа при развиваща се такава атака означава едно – да предам доверието на колегите си“.

Безпрецедентни мерки за сигурност пред ВСС за избора на Иван Гешев (СНИМКИ)

Иван Гешев похвали и досегашния главен прокурор Сотир Цацаров за неговата работа, като по думите му той е повишил кадровото обезпечаване и материалната база на прокуратурата, подобрявайки значително работата ѝ.

По време на изслушването Иван Гешев коментира и положителния доклад на Европейската комисия (ЕК), както и предстоящото отпадане на мониторинговия механизъм за страната ни. Според него това въобще не трябва да ни успокоява, а по-скоро да послужи за добра база за възходящо развитие.

Пред магистратите той потвърди още, че ще продължи добрата отчетност за работата на главния прокурор пред Народното събрание.

Прокуратурата разобличи фалшива новина за „офшорни сметки“ на Иван Гешев

Иван Гешев заяви и намерението си да влиза в съдебна зала, дори и след началото на мандата му, ако бъде избран. „Аз съм прокурор“, заяви той пред магистратите, давайки за пример знаковото дело за фалита на КТБ, по което той е водещ обвинител и което опрдели като най-голямото си предизвикатество". 

„В случай, че не влизам в това дело, означава, че прехвърлям отговорността на моите колеги“, аргументира се Гешев. По темата „КТБ“ той отговори и на още един въпрос, свързан с депутата от ДПС Делян Пеевски. „По делото са налице доказателства за това, че всички фирми или юридически лица, които могат да бъдат свързани с него, са погасили своите кредити целево“, обясни в отговора си Гешев и допълни, че липсват каквито и да било данни, които да ангажират Пеевски с евентуална наказателна отговорност.