Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
В светкавичната проверка, разпоредена от Сотир Цацаров, се включи и ДАНС
Часове преди избора на новия главен прокурор Иван Гешев името му бе замесено в компромати, в които се твърди, че той има офшорни сметки в Швейцария и Монако на стойност 4,7 млн. швейцарски франка. Подателят на сигнала е анонимен, а той бе разпространен в няколко сайта. Авторът му се позовава на конкретни документи, които бяха развенчани от прокуратурата и ДАНС като неистински.

Главният прокурор: Ако Лозан Панов се чувства давещ се, аз – не

От прокуратурата реагираха светкавично - Сотир Цацаров разпореди проверка. Обвинението обяви публикациите за фалшива новина и излезе с официално съобщение.

В анонимния донос са публикувани копия от два документа: писмо изх. № 473/2015 г./12.10.2015 г., уж от заместник главния прокурор Борислав Сарафов и писмо рег. № ФР-10-7326/04.11.2015 г. от директора на САД ФР – ДАНС до Борислав Сарафов. Според тях, прокурор Иван Гешев разполагал с банкови сметки в Швейцария и Монако, към които са установени преводи и наличности  на значителна стойност от сметки в Лихтенщайн, България и Русия.

Цацаров: Съдържанието на доклада на ЕК не радва всички, но за първи път получихме обективна оценка

Разпоредената проверка от главния прокурор Сотир Цацаров ги опровергава:

- писмо рег. № ФР-10-7326/04.11.2015 г. от директора на САД ФР – ДАНС до заместник – главния прокурор Борислав Сарафов не съществува – такова писмо не е създавано и изпращано от ДАНС към прокуратурата;

- писмо изх. № 473/2015 г./12.10.2015 г. от заместник главния прокурор Борислав Сарафов не съществува – под № 473/2015 г. във Върховната касационна прокуратура съществува преписка по повод касационна жалба срещу решение на Апелативен съд Велико Търново.

Заместникът на главния прокурор по разследването и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов заявява, че никога и по никакъв повод не е изпращал, респективно получавал, публикуваните писма, както и че такава проверка нито му е била възлагана, нито е инициирана от него. Такова е и становището на ръководството на ДАНС.

Атестационната комисия отказа на Панов да се рови в актовете на Гешев: Няма основание
 

Прокурор Иван Гешев не е сред магистратите, за които са установени притежавани и недекларирани по съответния ред банкови сметки или друго имущество, уточняват още от държавното обвинение.

Вижте цялата позиция на прокуратурата ТУК.

пресцентър, прокуратура