Главният прокурор Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров / БГНЕС
Изказването на Росен Плевнелиев е крайно неприемливо, категоричен е обвинител номер едно
„Ако Лозан Панов се чувства давещ се – добре, аз лично не се чувствам така“. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира думите на председателя на ВКС, според когото „съдбата на давещия се е в ръцете на самия давещ се“, изречени по отношение на последния мониторингов доклад на Европейската комисия, който вече отпада за страната ни.

Панов не се радва - отпадането на мониторинга щяло да се използва предизборно

„Известно ми е, че докладът причинява и болка в някои политически среди и сред мои колеги в Съдебната палата. Честно казано, не мога да им помогна. Важното е, че докладът е добър за България. Лош е за тях, но очевидно те не мислят за България“, смята главният прокурор.

Според Цацаров докладът може да бъде оценен единствено като обективен и позитивен.

Атестационната комисия отказа на Панов да се рови в актовете на Гешев: Няма основание

На въпроса дали очаква напрежение, което да съпътства избора на нов главен прокурор, Сотир Цацаров отговори: „Аз лично нямам никакво напрежение по този въпрос. Що се отнася до напрежението, за което ме питате – да, очаквам. Създавано е изкуствено напрежение“. Според него „малко или много“ напрежението и протестите са свързани с опитите за политически натиск.

Гешев към „Боец”: Отговарям на манипулативните внушения с факти

"Ще трябва да отговоря с цитат. На най-първите протести, когато бе открита процедурата, един политически лидер каза в прав текст, че това е политически натиск и той се казва Христо Иванов. Следователно – отговорът е положителен“, подчерта още той.

Главният прокурор коментира и думите на Росен Плевнелиев (президент в периода 2012 – 2017), който призова настоящият държавен глава да не подписва указа, с който Иван Гешев да бъде назначен, ако кандидатурата му бъде одобрена от магистратите във ВСС. „Не приемам този призив на г-н Плевнелиев. Той е свободен да каже това, което мисли, както и аз, както и всеки от нас. За мен подобно изказване е крайно неприемливо“, категоричен е Цацаров.

Ясен Тодоров: Апелът на Плевнелиев е неуместен, страх ги е от Гешев - няма да опъва чадър

Той подчерта още, че не е съгласен с определението „хиляди“, давано от някои медии на протестиращите срещу единствената кандидатура на Иван Гешев. „Ако искате, може да ги преброите“, призова днес той журналистите.

А защо именно се стигна до там, че неговият заместник е единственият кандидат за поста, Цацаров обясни така: „Прокуратурата е предложена от Прокурорската колегия. Тя е решила, че кандидатурата ще бъде професионална. Министърът на правосъдието има право да издигне кандидатура. Ако той бе издигнал, най-вероятно щяхте да ме попитате – а защо изпълнителната власт се намесва в съдебната власт? Не се случва нищо необичайно. Случва се това, което е разписано в закона за Съдебната власт“.