Сотир Цацаров
Сотир Цацаров / Снимка: БГНЕС
Всяко успокоение е вредно - ще ни върне с години назад, предупреди главният прокурор
"За първи път от много време получихме една доста обективна оценка. Вярно е, че това съдържание на мониторинговия доклад не радва всички, но тези, които мислят за България, трябва да бъдат доволни от това. Усилията ни бяха оценени по достойнство", заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди началото на редовната кръгла маса, която се провежда всяко тримесечие за мерките срещу контрабандата с цигари.

Борисов поздрави министрите за отпадането на мониторинга: Това е нещо добро!

"Всяко успокоение е вредно, ще ни върне не крачка, а години назад", предупреди Цацаров. "Много усилия бяха оценени по достойнство", каза той и изреди заслугите на изпълнителната и съдебната власт, въпреки съпротивата на част от последната.

Брюксел сваля мониторинга за България, за Румъния - не (ВИДЕО)

"Оттук нататък трябва да се направят нещата, които са отразени в самия мониторингов доклад и които са ангажимент на правителството", препоръча главният прокурор, като даде за пример змененията в Закона за съдебната власт, които касаят отмяна на задължението за деклариране на членство на магистрати и промяната в режима за отстраняването им при наказателно преследване.

Манфред Вебер и Жозеф Дол поздравиха Борисов за падането на мониторинга

Според Цацаров чувството ни за успокоение ще бъде "безкрайно лъжовно", а ако го проявим, то може да получим негативен резултат много скоро.

Съветник на президента Тръмп прие Цацаров и Гешев в Белия дом (СНИМКИ)

В отговор на въпрос за предстоящия избор на негов приемник и утрешното изслушване на Иван Гешев, номиниран за поста му, Цацаров беше категоричен: "Напълно спокоен съм. Аз лично съм готов на този избор много отдавна".

Кметът на Несебър е задържан по разследване за изборни нарушения


"Изборите в Несебър ще се проведат, както е предвидено в Изборния кодекс. Ако приемем, че необичайното е купуването на гласове, нашият отговор е това", каза той за разследването и поисканите имунитети на кандидат-кметовете на Несебър, Св. Влас и кандидати за общински съветници. Цацаров уточни, че всички разследвани по това досъдебно производство са задържани с прокурорско разпореждане до 72 часа и предстои съдът да им определи мярка за неотклонение.