Европейската комисия препоръчва мониторингът за България да отпадне. Механизмът за наблюдение на Румъния обаче остава. Това стана ясно във вторник, след обявяването на последния доклад за страната ни в Страсбург, съобщи NOVA.

В днешния доклад се разглежда постигнатият през изминалата година напредък в изпълнението на последните 17 препоръки, дадени от Комисията в доклада ѝ от януари 2017 г. В него със задоволство се отбелязва последователната работа на България по изпълнението на тези препоръки, съобщават от Европейската комисия. 

Жан-Клод Юнкер потвърди отпадането на мониторинга за България

Комисията е на мнение, че напредъкът на България по линия на Мониторинга за сътрудничество и проверка е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към Европейския съюз.

България трябва да осъществява мониторинг на трайното изпълнение на реформите чрез новосъздаден съвет, който ще функционира след приключване на мониторинга на Комисията, като достигнатите заключения ще се използват в бъдещия диалог с Комисията в рамките на всеобхватния механизъм за върховенството на закона.

ЕК препоръчва да падне мониторингът над България? (ВИДЕО)

Сега краят на мониторинга трябва да бъде одобрен и от Европейският съвет. С тази стъпка председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изпълнява обещанието си в рамките на неговия мандат механизмът да отпадне.Той съпътства членството на България и Румъния от 12 години насам. Двете страни бяха единствените членки на Общността, поставени под такова наблюдение. Целта му беше да подпомага съдебната реформа, спазването на върховенството на закона и борбата срещу корупцията.

Миналата година ЕК излезе само с три препоръки към България и се надяваше страната ни да ги изпълни. Тогава бе изказано предположение, че тазгодишният, 18-и пореден доклад ще бъде последният.

Очаквайте подробности...