Бойко Борисов
Бойко Борисов / пресцентър, Министерски съвет
Премиерът извънредно предложи на министрите да одържавят разпространението на печата и занапред да го поемат "Български пощи"
В началото на днешното правителствено заседание премиерът поздрави всички, които са работили за отпадането на мониторинговия механизъм.

"Искам да поздравя всички, които работиха толкова усърдно -  на Външно министерство, вътрешното, на правосъдието... А и към Станишев мога да изкажа благодарност, Тимерманс, Жан-Клод юнкер и всички, които направиха така, че да имаме добър доклад за България. Съжалявам, че някои наши опоненти реагират, все едно нещо лошо се е случило. Утре ще дойдат да управляват и ще имат държава, която не е под ударите на механизми, а всички държави ще бъдат наблюдавани за свободата на словото и демокрацията", посочи Борисов.

Захариева: Със или без мониторинг, реформите ще продължат (ВИДЕО)

Той изрази и съжаление, че Румъния е била отделена и мониторингът за нея е останал, тъй като, като съседи, трябва да вървим заедно.

"Отпадането на механизма е нещо добро, но това трябва да ни амбицира още повече всеки ден, всеки час, да се борим за върховенството на закона, борбата с корупцията и контрабандата", надъха министрите си Борисов.

Брюксел сваля мониторинга за България, за Румъния - не (ВИДЕО)

Премиерът коментира и обвиненията на "Репортери без граница", че България е попаднала в изключително сериозна ситуация на "медийната гражданска война". Той обясни, че е имал желание да се срещне с тях миналата седмица, но тогава е бил Европейският съвет.

Панов не се радва - отпадането на мониторинга щяло да се използва предизборно

"Внимателно слушах какво са казали и единственото, което може да направи държавата и в подкрепа на свободата на словото, е, да не оставим частници да правят разпространение. Затова да приемем точка за предприемане на мерки "Български пощи" да разпространява и продава печатни издания", каза той.

"Български пощи са 100% държавни, така че да гарантираме, че всяко издание ще отиде там, където искат да го прочетат. Точка Б4 да се приеме", нареди още премиерът.