Манфред Вебер
Манфред Вебер / Gulliver/Getty Images
Президентът на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент поздрави премиера Бойко Борисов за добрата работа и реформите в съдебната система, борбата с корупцията и борбата с организираната престъпност, съобщи NOVA.

Брюксел сваля мониторинга за България, за Румъния - не (ВИДЕО)

В профила си в социалната мрежа той определи падането на мониторинга на Европейската комисия (ЕК) за България като добра новина за цялата група на Европейската народна партия. 

"Още добри новини днес за групата на ЕНП. България може да напусне Механизма за сътрудничеството и проверка по отношение на съдебната реформа, борбата с корупцията и борбата с организираната престъпност.  Добра работа на Бойко Борисов”. Това написа в профила си в Twitter председателят на групата на Европейската народна партия.
Сега краят на мониторинга трябва да бъде одобрен и от Европейският съвет.

Преди да вземе официално решение за прекратяване на механизма Комисията ще представи днешните отчети на Европейския съвет и Европарламента и след като се запознае с техните бележки, ще вземе финално решение за прекратяване на проверката.

Захариева: Със или без мониторинг, реформите ще продължат (ВИДЕО)

Президентът на ЕНП Жозеф Дол също поздрави България за изваждането й от Механизма за сътрудничество и проверка. В акаунта си в Twitter той написа: "Поздравления за България за препоръката на ЕК да премахне механизма. Усърдната работа на премиера Бойко Борисов се изплати и донесе прогрес на България. Натъжен съм от провала на социалистическото правителство на Румъния да извърши реформи и да се съобрази с върховенството на закона, предавайки гражданите и страната си".

Мониторингът съпътства членството на България и Румъния от 12 години насам. Двете страни бяха единствените членки на Общността, поставени под такова наблюдение. Целта му беше да подпомага съдебната реформа, спазването на върховенството на закона и борбата срещу корупцията.

Панов не се радва - отпадането на мониторинга щяло да се използва предизборно

Миналата година ЕК излезе само с три препоръки към България и се надяваше страната ни да ги изпълни. Тогава бе изказано предположение, че тазгодишният, 18-и пореден доклад ще бъде последният.
nova.bg