Крум Зарков
Крум Зарков / Dariknews.bg
Ще прочетем внимателно доклада в детайли, има индикации, че Комисията ще препоръча отпадането на мониторинговия механизъм.

За нас това не е никакъв повод нито за радост, нито за гордост. Трябва да се има предвид, че това че Комисията препоръчва да отпадне, съвсем не значи край на механизма. Това заяви в Шумен народният представител от БСП Крум Зарков в коментар на очаквания днес доклад на ЕК.

ЕК препоръчва да падне мониторингът над България? (ВИДЕО)

Трябва да се изкаже Европейският парламент и съветът, а някои от страните членки няма да споделят ентусиазма на европейската комисия. Още повече, че механизмът отдавна изчерпа своето ефикасно действие, той се превърна в политическа дъвка, обърна внимание Зарков.

Жан Клод Юнкер, който преди време обеща, че механизмът ще отпадне - направи въпросът политически, не съотносим към обективни критерии. Тази препоръка, надявам се, да не ни напомни препоръките за Шенген, въпреки които все още сме далеч от това пространство.

Българските граждани знаят много добре какво е състоянието на съдебната ни система и колко проблеми има в борбата с корупцията и всички трябва да работим, за да ги преодолеем - без значение как ще продължи този механизъм и дали ще бъде заместен с друг, може би по-строг, допълни той.