Не е вярно, че няма срок за произнасяне, коментира докторът по конституционно право и съветник на Румен Радев
Някои среди желаят президентът да не издава указ за избора на новия главен прокурор Иван Гешев, въпросът да се остави висящ и да изпаднем в конституционна криза. Такъв сценарий обаче Конституцията не позволява. Това обясни в предаването „Неделята на NOVA” докторът по конституционно право Борислав Цеков. По думите му само две са възможностите пред президента Румен Радев след избора на Висшия съдебен съвет (ВСС) за нов главен прокурор.президентът - или да подпише указа, или да върне решението на ВСС, но не и да го протака.

Радев: Указът за главен прокурор не е тема на днешния ден, няма да действам под натиск

„Определени среди се опитаха да лансират и трета възможност. Такава правна възможност от конституционно гледище няма. И съм сигурен, че президентът ще спази Конституцията и ще упражни това свое суверенно правомощие. Това е негово право - да направи преценка. Чуха се мнения, че няма срок за подписване на указа в Конституцията, което значело, че може да бави, докогато иска. Това не е вярно. Такава правна възможност няма. От конституционно гледище в случаите, когато няма фиксиран срок, то се дължи веднага, което не значи тутакси. Конституционният ни съд се е произнасял със свое решение, че когато има такива ситуации, става въпрос за разумен срок. Разумен срок може да е няколко часа или за няколко дни. Разумно е след балотажа. Излишно протакане от конституционно гледище е недопустимо", категоричен е юристът, който е и съветник на президента.

Бойко Борисов: Радев подведе избирателите, агитира в изборния ден за опонентите

Той каза, че е разумно в една предизборна обстановка да не се реагира веднага, да се изчака да минат изборите, дори балотажът, и тогава да се мине към тази тема. 

"Хипотезите за Конституционна криза са много екстравагантни. Някои среди и експерти очакваха, като очакван и желан от тях, да се остави висящ този въпрос – да не се издава указ, да не се връща във Висшия съдебен съвет, но изключвам такава хипотеза, защото тя дълбоко противоречи не просто на духа на Конституцията, на буквата на Конституцията, каза той обясни какво означава Конституционна криза. Според него такава може да има, когато дадени  държавни институции излизат извън рамките на Конституционно допустимите срокове и се влиза в някакъв произвол.

Иван Гешев: Надявам се прокуратурата да погледне към проблемите на хората

Освен това, според него, процедурата по избор на главен прокурор е показала висок стандарт на прозрачност.

"Ако я сравним с процедурите по избор на главен прокурор в останалите държави членки на Европейския съюз, или пък в Съединените щати, там въобще няма подобни възможности – толкова висока възможност за прозрачност. Тук трябва да се каже добра дума за процедурата. Това, което може да се критикува от мое гледище, е, че ВСС не беше организирал добре самото изслушване. Трябваше да има времеви лимити, за да може да е подредено самото изслушване  и да има ефективност", добави юристът.

„Последните заемащи длъжността главен прокурор вдигнаха високо летвата. Това ще бъде сериозно изпитание за г-н Гешев. Той даде добри заявки”, коментира Борислав Цеков.
nova.bg