Бойко Борисов избори
Бойко Борисов избори / БГНЕС
ГЕРБ променя законодателството, за да премахне правото на правосъдния министър да номинира главен прокурор
ГЕРБ ще промени законодателството в частта за избора на главния прокурор. Тя е предвидена в Закона за съдебната власт, както и в Конституцията. Промяната ще премахне възможността министър на правосъдието да номинира свой кандидат. Управляващите ще внесат поправките веднага след изборите, анонсира лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов в отговор на критиките на президента Румен Радев.

Премиерът обвини държавния глава, че е провел предизборна агитация в изборния ден с коментара по негов адрес като партиен лидер на ГЕРБ във връзка с избора на главен прокурор. И обясни, че ако Данаил Кирилов, който е един от най-старите членове на ГЕРБ, бе номинирал кандидат за главен прокурор в качеството си на правосъден министър, щяха да упрекват ГЕРБ, че слага на поста партиен кандидат. "ГЕРБ няма да номинира партиен кандидат, това е лицемерие", отсече Борисов. " И ако ГЕРБ беше избрал главния прокурор, щяхме ли да му имаме доверие?", попита риторично лидерът на управляващата партия.



Премиерът констатира, че президентът е извършил нарушение в изборния ден, като си е позволил да агитира за опонентите на ГЕРБ.

"Когато говориш за лидера на една партия, показва, че не си равноотдалечен. А когато говориш и неистини, по този начин подвеждаш и избирателя - второ нарушение", издразни се Борисов по адрес на Румен Радев, който по-рано днес упрекна ГЕРБ, че техният министър не е номинирал кандидат за главен прокурор, а във ВСС преобладава парламентарната квота. Борисов пресметна на глас, че управляващите имат само трима в този ВСС.

"Агитират, агитират, после викат върховенство на закона - абе, чакай, бе, спри се!", коментира Борисов на тръгване. Радев подведе избирателите в изборния ден, агитирайки в изборния ден за нашите опоненти, и прехвърли, много тънко, йезуитско към премиера в изборния ден", негодува Борисов. И се зачуди какъв натиск има предвид президентът, когато каза по-рано днес, че няма да се поддаде на такъв, когато решава за подписа си под указа за Иван Гешев.

Борисов от Банкя: Гласувах за тези, които построиха метрото (СНИМКИ)

Борисов намекна, че заради  присъствието на президента на интронизацията на японския император, се е откъснал от действителността за повече време.

 "Въобще не искам да мисля какво е в неговата глава, дълги пътувания, откъсва се от ежедневните неща...", коментира Борисов, който бе аплодиран от фенове и съпартийци.

"Завист се казва думата", заключи той.
Борисов намекна, че заради  присъствието на президента на интронизацията на японския император, се е откъснал от действителността за повече време