Главният прокурор Сотир Цацаров упражни правото си на глас за местния вот. Обвинител номер едно се нареди на опашката и изчака спокойно своя ред и след това пусна хартиена бюлетина в урната.

Какви са прогнозите на специалистите за изборния ден? (ВИДЕО)

Той съобщи част от данни за начина по които протича изборния ден - до 18 часа в събота, деня за размисъл, има 57 нарушения на досъдебни производство. 9 са по бързия ред, останалите не. Общият брой обвиняеми лица са 10. Има 9 снети имунитети, още 5 предложения чакат да бъда снети.

Те се намират в районни прокуратури, като най-много - 5, са в Софийска градска прокуратура, по три са в Бяла Слатина, Дупница, РП Пловдив и Плевен и по две в Горна Оряховица, Карнобат, Софийска районна, РП Царево. По данни на Сотир Цацаров до момента обвинения са повдигнати на 10 лица, три досъдебни производства са прекратени, по 690 преписки се извършват проверки, като по 399 от тях са постановени откази. 29 са изпратени по компетентност на други органи и основно това са избирателните комисии, тъй като касаят нарушения в реда на агитация и по 202 преписки, и в момента прокуратурите в страната извършват проверки, подчерта главният прокурор. До момента са снети имунитети на 9 души, кандидати за кметове и общински съветници, отделно има още 5 предложения за това, като не всички са свързани с изборите.

Всичко, което трябва да знаете за изборния ден

Попитан кога очаква президента да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, той заяви: когато го подпише. Не очаквам забавяне. Президентът ще изпълни конституционните си правомощия. Той може да подпише този указ, а може и да върне кандидатурата - ако същият кандидат събере 17 и повече гласа - то този кандидат ще бъде назначен.

Сотир Цацаров направи сравнение с местните избори от 2015 г., когато е имало 101 досъдебни производства и 1255 преписки, от които по 813 е постановен отказ. Относно евроизборите каза, че са били най-спокойни от тази гледна точка с 27 досъдебни производства, от които са внесени в съда 11 дела с обвинителен акт в съда с един осъден реално на 6 месеца лишаване от свобода, 6 лица са с условни присъди, един на пробация и един е с налагане на административно наказание.

България гласува (ГАЛЕРИЯ)

По думите на Цацаров схемите за купуване на гласове са същите от гледна точка на предлаганите облаги - заплащане в пари или в пакети с продукти. Различното сега е, че намаляват случаите, в които се подхожда пряко към избирателя за купуването на глас му и се работи с посредници, които разполагат с голям паричен ресурс, добави главният прокурор. До момента, с разрешение на ЦИК, са арестувани 4 лица и това са по досъдебното производство, което касае Несебър.

Всичко за изборния ден в София и цялата страна може да следите ТУК