Борисов направи пореден опит да прехвърли отговорността върху някой друг, не президентът номинира, каза държавният глава
Президентът Румен Радев не се ангажира със срок кога ще подпише, или няма да подпише, указа за избора на главен прокурор, но гарантира, че няма да действа под ничий натиск. Той подчерта, че това не е тема на днешния ден, когато избираме местна власт.

"Това не е тема на днешния ден, местните избори са изключително важни, и затова трябва да осигурим те да протекат спокойно", коментира Радев, след като пусна своята бюлетина в Професионалната гимназия по транспорт в столичния кв. "Редута" и призова хората да гласуват.

"Не мога да ви говоря за някакви времеви рамки точно в днешния ден, нека да осигурим спокойствие, така че да няма никакви външни влияния и вмешателства", призова още държавният глава.

Президентът призова българите да гласуват, за да няма манипулации

"Длъжен съм да се запозная с документите", каза той относно избора на Иван Гешев за наследник на Сотир Цацаров. И беше категоричен: "Няма да действам под натиск от която и да е страна"

Според Радев "няма изненада в думите на премиера", който преди дни коментира темата и подчерта, че изпълнителната власт няма отношение към избора и не се меси. "Това е пореден опит на Борисов да прехвърли неговата отговорност върху някой друг, всички знаят много добре, че не президентът номинира и избира главния прокурор", припомни закона Радев.

"Борисов има огромно влияние в неговото парламентарно мнозинство. Премиерът не се стеснява да подменя председателя на парламента, но избяга от отговорност да поеме публична отговорност за гласа на хората, които изпрати във ВСС", обвини още президентът.

Той разкритикува още, че министърът на правосъдието Данаил Кирилов не е издигнал свой кандидат от името на правителството. Според Радев правосъдният министър не само "имаше правото, а и задължението" да направи номинация за главен прокурор.

Гешев: Не се съмнявам, че президентът ще избере сам, а не под натиск


"Изборът не се върши от президента. Нека никой не вменява на президента номинации на ВСС, където борисов има голямо влияние в своята квота", повтори Радев.